27 / 04 / 2024

Konut alıcısı Ağustos 2018'de bitmemiş konutu tercih etti!

Konut alıcısı Ağustos 2018'de bitmemiş konutu tercih etti!

Ağustos ayı REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Açıklanan verilere göre konut alıcıları inşaatın geleceğine güvendi ve konut yatırımlarından vazgeçmedi. 



REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre 2018 Ağustos ayında en çok bitmemiş projelerden konut satıldı. 

Stok erime hızının adet bazında yüzde 3,7 oranında, metrekare bazında ise yüzde 3,1 oranında gerçekleştiği Ağustos ayında konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.39 oranında artış kaydetti. 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.39 oranında artış gerçekleşmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 82.30 oranında artış kaydedildi. 

Konut alıcısı Ağustos 2018 de bitmemiş konutu tercih etti!

Ağustos ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 11’lik (son 6 aylık ortalama yüzde 9) kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak 2 oda 1 salon konutları tercih etti. 

2018 Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 42’si bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 58’i ise bitmemiş konut stoklarından oluşuyor. Bu durum konut alıcılarının bitmemiş konutlara yöneldiğinin göstergesi oluyor. 

Konut alıcısı Ağustos 2018 de bitmemiş konutu tercih etti!

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde ise, Ağustos ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 olarak belirtiliyor. Yatırımcılar firma bünyesindeki kampanyalara ve indirimlerle ev sahibi olmayı tercih ediyor. 

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön