23 / 04 / 2024

Konut alımındaki bekleyiş fiyatları artıracak!

Konut alımındaki bekleyiş fiyatları artıracak!

İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, seçim sonrası insanların faizlerin biraz daha düşer beklentisiyle konut alımını geciktirdiğini kaydetti. Öncü, bu bekleyiş uzun sürerse piyasanın canlanmasıyla fiyatların artabileceğini söyledi.



1 Kasım seçimleri sonrasında piyasaların olumlu bir havaya girdiğini bunun henüz reele dönmediğini kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cevat Öncü, hükümetin kurulmasından sonra piyasalarda canlılık yaşanabileceğini belirtti. İnsanların konut almak için faizlerin düşmesini beklediğini ifade eden Öncü, bekleyişi çok fazla uzatmamaları yönünde vatandaşları uyardı. İki seçim arasında faizlerin artışıyla konut taleplerinde büyük oranda düşüş yaşandığını kaydeden Öncü, "Seçim sonrasında olumlu yönde bir değişiklik olması için beklenti vardı. Şu an için öyle bir belirti görmüyorum. Piyasadaki belirsizlik kalktığı için inşaat sektöründe de daha iyimser bakılıyor. İki seçim arasında faizlerin aşırı derecede yükselmesinden dolayı talep de düştü. Seçimden sonra beklenti pozitif yönde olsa dahi bu reele dönmedi" dedi.


KONUT ALACAKLAR SÜRECİ UZATMAYIN 

Vatandaşlara uyarılarda bulunan Başkan Oncü faizlerin düşmesini beklerken fiyatların artabileceğini belirterek, "Seçimden sonra faizlerin birkaç puan düşmesi ve biraz daha düşer beklentisiyle bekleyenler çok sayıda. Bundan dolayı ve hükümetin kurulmasının beklenmesinden dolayı piyasalarda henüz satış anlamında hareketlilik yok. Konut alacak vatandaşların süreci uzatmaması gerekmektedir. İşler açıldığında fiyatlar yukarıya doğru çıkabilir. Faizlerin düşmesini beklerken dairelerin üzerine gelen maliyetlerle alakalı satışlarda artış yaşanabilir. Piyasanın hareketlenmesi açısından sadece faizlerin düşmesi değil tapu harçlarının da kısa bir süreliğine de olsa indirime gidilmesi gerekmektedir. Şu an için yüzde 4 olan tapu harçlarının indirime gidilmesi vatandaşı konut almaya da sevk eder. Bununla birlikte geçmişten kalan konut stoğunun da büyük oranda erimesine neden olur. Samsun genelinde ağırlıklı Atakum'da olan ve satış bekleyen konut stokunun yaklaşık 20 bine yakın olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu. 


İNŞAAT SEKTÖRÜ DE BEKLEMEDE 

Tüm sektörler gibi inşaat sektörünün de canlanmak için beklemede olduğunu kaydeden Başkan Öncü, seçim sonrası inşaat malzemelerinde dövizin dalgalanmasından dolayı bir miktar artış yaşandığını söyledi. Sektörde çalışan işçilerinde tedirgin bekleyişinin olduğunu dile getiren Öncü, "Asgari ücretin artışı ile birlikte işverene gelecek olan ek yükün de fiyatlarda artışa yol açabileceği gibi işçi çıkartmalarda yaşanması muhtemel gibi görülüyor. Hükümetin aratacak olan asgari ücretteki payın bir kısmını da üzerine almalı" şeklinde konuştu. 



Sezer SEZER/Gazete Gerçek


Geri Dön