28 / 03 / 2024

Konut alırken para kaybetmemek için neler yapılmalı?

Konut alırken para kaybetmemek için neler yapılmalı?

Konut alırken dolandırılmamak ve para kaybetmemek için neler yapılmalı? Bilmediğiniz, tanımadığınız kişilere kapora verip dolandırılma riskine karşı gayrimenkul danışmanları kanalıyla alım yaparak dolandırılmaktan korunabilirsiniz.



Türkiye'de birikimleri değerlendirmenin en güvenli yolu gayrimenkule yatırım yapmak. Ancak güvenli limana demir atayım derken dolandırılıp, birikimlerinizi kaybetmemek için çeşitli unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bilmediğiniz, tanımadığınız kişilere kapora verip dolandırılma riskine karşı gayrimenkul danışmanları kanalıyla alım yaparak dolandırılmaktan korunabilirsiniz.


Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalara karşı güvenli limana yatırım yapmak isteyen yatırımcıların dikkat etmeleri gereken unsurlar konusunda hukukçular önemli hukuki uyarılarda bulunuyorlar.


Projeden konut alırken 

Tüketici Kanunu ile birlikte tüketicilerin dolandırılmasının önüne geçmek üzere bir takım yasal tedbirler alınmış durumda. Ancak yine de gayrimenkul yatırımı yapmayı planlayanların piyasadaki kötü niyetli kişilere ya da güvenilir olmayan müteahhitler karşı korunması için birtakım hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.


Kötü niyetli kişiler tarafından çok sayıda kişinin dolandırıldığının altını çizen uzmanlar dikkat edilmesi gereken konuları şöyle özetliyorlar:


Sıfır daire almak istiyorsanız satıcı şirketin geçmişini iyi araştırın. Para ödeyeceğiniz şirketin geçmişte nasıl işler ürettiği, kendisini sunduğu noktaya hangi şekilde geldiğini öğrenmeye çalışın. Satıcının geçmişte bulunduğu iş, ortam, geçmiş çevresi, yaptığı işler, projeler, inşaatlar hakkında bilgi edinip güvenilirliğini araştırın. Proje kelimesine kapılıp alım yapmayın. Burada önemli olan unsur projenin hayata geçip geçmediğidir. Kendisini pahalı araba veya lüks ofisler ile özdeşleştiren kişilere dikkat edin. Bunlar göz boyamaya yönelik sunumlar olabilir.


Nitelikli iş yapmayan, geçmişinde iyi işler bulunmayanlar, dikkatinizi başka noktalara çekerek, kendisinin güçlü olduğu şeklinde imaj yaratmak isteyenlere dikkat edin.


Size daire satmak için sizden para isteyen kişi, yatırımınız için kısa sürede normal üstü kazanç vaad ediyorsa veya vaatlerinde ekonomik gerçekliklerin ötesinde kazanç taahhüdü varsa bu kişiden uzak durun.


Satışı yapan firmanın hukuki anlamda muteber olup olmadığının bazı basit bilgilerle anlamak mümkün. Örneğin; şirket sahibi olan müteahhit, satış yapan şirkette hissedar ve yönetim kurulu üyesi değilse, muhtemelen geçmişi sorunludur, yani güvenilir değildir.


Karşınızda konuştuğunuz patronun kimlik bilgilerini firmanın yasal evrakında görmüyorsanız bu kişinin geçmişte hukuki problemler yaşayan kişi olduğuna işaret olabilir.


Markalı danışmanla çalışın

Konut satın alırken markalı konut danışmanları ile çalışmak işlemlerinizin hızlı ve güvenilir bir biçimde tamamlanması bakımından size kolaylık sağlayacaktır. Böylece uzun yıllar harcayarak yaptığınız birikimlerinizi riske atmadan yatırım yapmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.


Remax Gayrimenkul Rehberi 


Geri Dön