25 / 04 / 2024

Konut dokunulmazlığı nedir?

Konut dokunulmazlığı nedir?

TCK md.116’da ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ arasında düzenlenen konut dokunulmazlığı İkinci yargı paketi kapsamında yeniden gündeme geldi.



İkinci yargı paketi kapsamında yeniden gündeme gelen konut dokunulmazlığının ihlali suçu, TCK md.116’da ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ arasında düzenleniyor, bu suçla kişilerin konutlarında veya işyerlerinde güvenlik duygusu, sükun ve huzurlarının ile çalışma özgürlüğünün korunması planlanıyor. Konut dokunulmazlığı da özel hayatın korunmasıyla ilgili bir diğer bir önemli konu. Peki, konut dokunulmazlığı nedir?

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; konut dokunulmazlığı kişinin en büyük hakkıdır. Kanunun açıkça gösterildiği durumlarda usulüne göre verilen hakim kararı bulunmadıkça, gecikmesinin sakıncalı olduğu durumlarda ise Cumhuriyet Savcıları ve onların yardımcıları sıfatıyla emirlerini yerine getirmek zorunda kalan Güvenlik Güçleri haricinde hiç kimse konutunuza giremez, arama yapamaz ve buralardaki eşyanıza el koyamaz.

Konut, her türlü engellerden masun olmadıkça kişinin özel hayatı korunacak. Çünkü özel hayatın belli başlı sahnesini konut oluşturuyor. Bundan önceki maddede olduğu gibi bunda da konut dokunulmazlığının kaldırılması ancak hâkim kararıyla oluşacak; istisnaen hâkimden başka bir merci ise, gecikmesinde sakınca bulunan durumlarda, bu dokunulmazlığı kaldırabilecektir. Böylece konuta girilebilecek, konutta arama yapılabilecek ve buradaki eşyaya el konulabilecek.


Geri Dön