26 / 04 / 2024

Konut faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisi!

Konut faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisi!

AVEB Proje Danışmanlık Kurucusu Bolgönül, konut kredisi faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisini kaleme aldı. İşte detaylar...



AVEB Proje Danışmanlık Kurucusu Burçin Çelik Bolgönül, konut kredisi faiz oranlarının piyasa üzerindeki etkisini kaleme aldı. İşte yazının detayları;

Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi uzun süredir kötü giden yerli konut satışının ivme kazanması için bir umut olmuştur.  Konut alımında gerek ülke ekonomisinin kötü olması gerekse uzun süredir bankaların kredi vermede ki iştahsızlığı yerli konut satışını durduracak seviyelere getirmiştir.

Uzun süredir ülkemizde konut alımı artık bir yatırım aracı olarak görülmemektedir. Bunun en büyük nedeni alternatif yatırım aracı olan döviz alım satımının yatırımcı için çok daha cazip bir yatırım aracı haline gelmesidir. Bu süreçte sadece yatırımcı müşteri değil oturumcu müşteride konut alımından kendini geri çekmiş bulunmaktadır. Piyasada ki yüksek faiz oranları oturum amaçlı alım yapan müşterilerin satın alım isteğini ve gücünü kiralık daire noktasına yönlendirmiştir. Bu dinamiklerle birlikte uzun süredir yerli müşterimiz gerek birinci el konut gerekse ikinci el konutlarda alım isteğini tamamen geri çekmişti. Bu durumda ortaya çıkan konut satışı arzının yüksekliği ve fiyatların düşmesi yabancı yatırımcının işine gelmiştir.

Son süreçte kredi faiz oranlarında kamu bankalarında yapılan faiz indirimi konut satışında beklenilen artışı tam olarak karşılamasada konut satışına bir hareket katmıştır. Biz danışmanlık firmalarının bu süreçlerde ki beklentisi özel bankalarında konut faiz oranlarını aşağı çekmesi ve bu hareketi desteklemesidir.

Konut sektöründe aidat problemi!


Geri Dön