19 / 04 / 2024

Konut fiyatlarına demir etkisi!

Konut fiyatlarına demir etkisi!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, inşaat sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toptaş, demir fiyatlarındaki yüzde 80 ile 90 arasındaki artışın daire fiyatlarını artırdığını söyledi.



TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, gayrimenkul ve inşaat sektörüne ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye'de inşaat sektörünün durgunluk yaşadığını söyleyen Toptaş,  demir fiyatlarındaki yüzde 80 ile 90 arasındaki artışın daire fiyatlarına da yansıdığını açıkladı. 


İnşaat birim maliyetlerinde yüzde 8-9 civarında artış yaşandığını vurgulayan Topbaş, "Demir fiyatları yaklaşık bir, bir buçuk sene öncesine oranla yüzde 8090 civarında biryükselme durumu söz konusu. Bu da yaptığımız hesaplamalara göre sadece demirden dolayı artış neticesinde inşaat birim maliyetlerini yüzde 8-9 civarında artırdığını söyleyebiliriz. Tabi bu durumda ayrıca inşaat sektörünü ciddi bir şekilde etkilemektedir" dedi. 


Son yıllarda gayrimenkul fiyatlarındaki artışa değinen Toptaş, şöyle devam etti: "İnşaat sektörü yaklaşık bir yıldır ciddi bir durgunluk içinde olduğunu söyleyebiliriz, özellikle de son yıllardaki gayrimenkul fiyatlarındaki yüksek artışın talep üzerindeki etkisi ve ülke genelindeki konut arzının 

da talebin ciddi oranda üzerine çıkması inşaat sektörünü ciddi bir şekilde etkilediğini söyleyebiliriz. Tabi ülkemize paralel olarak ilimizde de inşaat sektörünün şuan ciddi bir durgunluk içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca dolar kuruna bağlı olarak inşaat malzeme fiyatlarındaki artış ve burada da özellikle demir fiyatlarının geçen seneye göre fiyatındaki yüzde 80-90 civarındaki artış inşaat birim maliyetlerinde önemli bir yükselmeye sebebiyet vermektedir. Yine bir başka arsa fiyatlarının hem kat karşılığı yüzdesi olarak hem de birim fiyatlarının hala yüksek olması da inşaat firmalarını yeni sözleşmeler yapma noktasında çok büyük bir sıkıntıya soktuğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tüm bunların neticesinde de inşaat sektöründe pastanın giderek daralacağını söyleyebiliriz. Hükümetin arztalep dengesine karışmasını bekleyemeyiz. Bu konuda yapacak bir şey yok. Ama özellikle inşaat malzeme fiyatları ve arsa fiyatlarının artışı noktasında devletin önlem alması gerekliliğini düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.



Kahramanmaraş'ta Bugün


Geri Dön