25 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış hız kesti! Yeni bir artış furyası başlar mı?

Konut fiyatlarındaki artış hız kesti! Yeni bir artış furyası başlar mı?

Ev fiyatlarındaki son durum merak ediliyor. Konut fiyatlarının düşüp düşmediği sık sık araştırılıyor. Peki konut fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar ve Dünya Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş'ın konuyla ilgili o yazısı...



Merkez Bankası ile TÜİK'in verilerine dayanarak "Konut fiyatlarındaki hızlı artışın şaşılacak, yadırganacak bir yönü yok!" ifadelerini kullanan Alaattin Aktaş, konuttaki fiyat artışını yüksek maliyet ile ilişkilendiriyor. 

Aktaş, konuyla ilgili olarak, "Herhangi bir ürünün fiyatını artıran üç temel etken vardır. Ya üretim azdır... Ya talep çoktur... Ya da üretim maliyeti çok artmıştır" dedi ve konutta talebin bir dönem çok olduğunu da belirtti. 

"Hele hele özellikle Antalya ve İstanbul’daki yabancı talebi. Bu durum da fiyatların yukarı gitmesi sonucunu doğurdu" diye konuşan Aktaş, son dönemde piyasanın dinginleştiğine, alışların azaldığına dikkat çekti. 

Alışların azalmasında da bir dizi neden olduğuna dikkat çeken Aktaş, " Alışların azalmasının da bir dizi nedeni var" dedi ve birikimi olmayanlar için bu fiyatlardan konut almanın neredeyse hayal olduğunu vurguladı. 

Konut fiyatlarındaki artış hız kesti! Yeni bir artış furyası başlar mı?

Son dönemlerde ise konut fiyatlarındaki artışın biraz kız kestiğini aktaran Aktaş, "Bunda açıklanan sosyal konut projesinin de etkisi var tabii ki. En azından psikolojik bir etki söz konusu. Bu da bekleniyordu zaten" ifadelerini kullanarak, bu projenin yarattığı psikolojik etkinin bir süre sonra dağılacağını da belirtti. 

KONUT FİYATLARI NE OLACAK? 

"Mevcut tablo böyle... Merak edilen önümüzdeki dönemde neler yaşanabileceği..." diyen Aktaş, kış aylarına girilmiş olmasından, konut alımında vatandaşlık hakkı tanıma sınırının 400 bin dolara yükseltilmesinden ve TL'deki  değer kaybının yavaşlamasından dolayı yabancı talebi azalırsa; konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceğine değindi. 

Aktaş, "Fiyatları yukarı itecek en büyük etken aslında ekonomik gelişmeler değil, siyasi tercihler olacaktır" açıklamasında bulundu ve seçimin, bazı tercihlerde çok belirgin değişikliklere neden olabileceğine dikkat çekti.

Konut fiyatlarındaki artış hız kesti! Yeni bir artış furyası başlar mı?

Aktaş, konuyla ilgili "Şimdi bankalara hem bir yandan kredi kullandırın deniliyor, diğer yandan da kredi kullanımının kısıtlanması için adeta elden gelen yapılıyor. Çelişki kimsenin umurunda değil" diyerek, seçim sürecinde, örneğin;  konut kredisi faizlerinin bugünün enflasyonist ortamında sıfır sayılabilecek düzeylere indirilebileceğine, bu durumunda konut talebini, dolayısıyla fiyatları yukarı itebileceğine vurgu yaptı. 

"Finansal yatırım araçlarının reel olarak bir getirisinin kalmadığı ortada. Hisse senedi dışında reel kazanç sağlayan bir araç neredeyse yok" ifadelerini kullanan Alaattin Aktaş, Türk halkının en çok rağbet ettiği dövizde de uzun süredir yatay bir gidiş olduğuna, kur artmayacak gibi göründüğü için döviz tutma eğiliminin gelecek süreçte bir miktar sekteye uğrayabaileceğine vurgu yaptı.

Finansal araçlardan konuta geçiş ile ilgili olarak Aktaş, "Para köşeye sıkışıyor! Gidilebilecek pek adres kalmıyor" şeklinde konuştu.

Emekliler artık ev değil sadece oda alabiliyor!

DSİ'den iş arayanlara son dakika müjdesi! KPSS şartsız personel alacak! İş arayanlar bu büyük fırsatı sakın kaçırmayın!

Aile destek ödemelerinin tarihi belli oldu! 1250 TL hesaplara o gün yatacak!

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarında büyük şok! Hem zam hem indirim! Opet, BP, PO, Shell 11 Kasım 2022 fiyat listesi


Geri Dön