27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenir?

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenir?

İzmir dünya genelinde konut fiyatlarında ilk sırada yer alıyor. AK Parti İzmir Milletvekili Nasır, fiyat artışının arsa üreterek engellenebileceğini dile getirdi. 



İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'ın 2021 ilk çeyrek sonuçlarına göre dünyadaki 150 şehir içinde ev fiyatları en çok yükselen şehir  İzmir  oldu. Yeni Asır'dan Erhan Gülenç'in haberine göre; son 12 ayda dünyada konutların en fazla değer kazandığı şehir yüzde 33.9 ile İzmir olurken bunun sebepleri aranmaya başlandı.

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenir?

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ve İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Başkanı Mesut Güleroğlu konuyla ilgili değerlendirme de bulundu. İki isim de kentteki arsa üretme sıkıntısının sürmesi durumunda konut fiyatlarının daha da yükseleceğini belirtti. İnşaat sektöründe yatırımları olan Milletvekili Necip Nasır, bu hızlı yükselişin nedneinin yerel yönetimlerin şehirde planlama yapıp arsa üretememesi olduğunu söyledi. 

Bu sebeple arsa paylarının İzmir'de çok yükseldiğini belirten  Nasır, "Buna maliyetler de eklenince İzmir uçtu. Konu bu kadar basit" dedi. Bu artıştaki ikinci sebebin ise, 30 Ekim depreminin oluşturduğu travmalar yüzünden vatandaşların daha sağlıklı binalara yönelmesi olduğunu vurgulayan Nasır, "Kentimize en fazla göç İstanbul'dan. Onların da oluşturduğu talepten kaynaklı bir yükseliş var" şeklinde konuştu.

Ada bazında dönüşüm şart 

Arsa üretilememesinin tek nedeninin yerel yönetimlerin plan yapmaması olduğunu söyleyen Nasır, "Dönüşümle birlikte sağlıklı konutlar oluşacak ve fiyatlar bu kadar uçmayacak. Planlama yapılır ve arsa da üretilirse fiyatlar düşer. Yerel yönetimler İzmir'de ekonominin çarklarını döndürecek adımları atmıyor" ifadelerini kullandı. İzmir'deki bu yükselişin ana sebebinin arsa yaratılmaması olduğunu doğrulayan Oda Başkanı Güleroğlu, "İzmir'de arsa üretimi yok. Bunun için hem yerel hem de hükümetin çalışması gerekiyor. Şimdi dışarıdan gelen bir müteahhit bana diyor ki, '300 dairelik bir yer bul'. Mümkün değil, İzmir'de böyle bir şey. Ancak Torbalı Ayrancılar'a gönderiyoruz ancak insanlar merkezde istiyor. Bir an önce arsa üretilmesi lazım. Özellikle İnciraltı'nın planlarının bir an önce hazırlanması lazım" dedi.

Konut fiyatlarındaki artış nasıl engellenir?

Evler değerinden daha yüksek tutara satılıyor 

İzmir'deki ev fiyatların yükselmesinin Çeşme ve Alaçatı bölgesinin çok tercih edilmesin nedeniyle olduğunu söyleyen Güleroğlu, şunları söyledi: "Çünkü oradaki arsa metrekare birim fiyatları bir yılda 2 kat 3 kat yükseldi. TOKİ'nin yapmış olduğu ihaleler var. Geçen yıl 22 milyon lira muhammen bedelle ihalesi yapılan yere 77 milyon liraya alıcı çıktı. Arsaları 2-3 katına satıldığı için dünyanın konut fiyatları en hızlı yükselen kenti olduk."


Ev fiyatları neden yükseliyor?


Geri Dön