19 / 04 / 2024

Konut kiralarına artış sınırı resmen devrede! Kira zammı yüzde 25'i aşmayacak!

Konut kiralarına artış sınırı resmen devrede! Kira zammı yüzde 25'i aşmayacak!

11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde zam oranı yüzde 25'i aşamayacak. İşte düzenlemenin tüm detayları...



Milyonlarca kiracının beklediği, Konut Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasa, dün Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Yayımlanan karara göre, 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki yükseliş, bir önceki kiranın yüzde 25’ini aşamayacak. 1 sene süreyle TÜFE 12 ay ortalaması yerine sabit oran uygulamaya alındı. 

Konut kiralarına artış sınırı resmen devrede! Kira zammı yüzde 25 i aşmayacak!

Konuya ilişkin Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikte şu ifadelere yer verildi:

"Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."

Peki kira düzenlemesi nasıl uygulanacak? Kira artış sınırı iş yerleri için geçerli mi? İşte ayrıntılar...


Geri Dön