19 / 04 / 2024

Konut kredi faiz oranları yüzde 1'in altına inmeli!

Konut kredi faiz oranları yüzde 1'in altına inmeli!

Türkiye’nin en büyük inşaat gruplarından birisi. Özellikle geliştirdiği lüks konut projeleriyle dikkat çekiyor. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Özen Kuzu, yeni dönemde yurt içi ve yurt dışında prestijli ve markalı projelere imza atmaya devam edeceklerini söylüyor...



FAALİYET gösterdiği tüm alanlarda lider oyuncu olma vizyonuyla hareket eden Kuzu Grup, 1943’ten bu yana 500’ün üzerinde projeye imza atmış bir inşaat şirketi.100 binden fazla konut teslimi yapan firma, 10 binin üzerinde çalışanı ile Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da en büyük inşaat şirketleri arasında yer alıyor. İstanbul ve  Ankara  ağırlıklı olmak üzere, lüks konut projelerine imza atan firma yurtdışında da faaliyet gösteriyor. Ortadoğu’da projeleri bulunan firmanın yatırımları tüm hızıyla sürüyor. Para'dan Ayşegül Küçükkurt, “Firma olarak ülkemizin büyümesi ve gelişmesi adına her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız” diyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Özen Kuzu ile gelecek planlarını, devam eden ve satışa sunulan projelerini ve inşaat sektörü hakkında konuştu...

Halen devam eden projelerinizde mevcut durum nedir?
İstanbul’un denize sıfır tek premium projesi SeaPearl Ataköy’ün inşaat ve satış çalışmalarını sürdürüyoruz. Projenin 631 konutluk ilk etabında yaşam başlarken, 770 konutluk ikinci etabında ve işletmesini Jumeirah Group’un üstlendiği otel birimindeki çalışmalarımız ise sürüyor. Ankara’nın en prestijli lokasyonlarından birinde, toplam 1 milyar TL’lik yatırım değeri ile hayata geçirdiğimiz “Kuzu Effect ve Kumru Ankara” projelerinin yapımı sürüyor.

Yurtiçi projelerin yanı sıra Ortadoğu’da yapımına devam ettiğimiz 58 bin 600 konutluk, toplam 5.6 milyon metrekarelik inşaat alanında faaliyetlerimiz devam ediyor. İran'ın Tahran Eyaleti’nde bulunan Pardis’te ise 37 bin konut, 17 camii, 31 spor tesisi, 76 okul, yedi sağlık ocağı, yedi kültür merkezi, üç çocuk parkı ve diğer sosyal donatıların inşası sürüyor. Cezayir’de de 21 bin 600 konutun inşası devam etmekte.

Hangi projeleriniz satışta?
Ankara’da Divan konutları ve Divan AVM, Park Vadi Evleri, Park Vadi Premium Evleri, Park Vadi Batı Evleri, İstanbul’da ise Spradon Ouartz, Spradon Evleri, Spradon Residence, Spradon Kuleler, Spradon Teras Evler, Spradon Vadi Evleri projelerimizin yanı sıra, Halkalı Divan Residence gibi prestijli ve markalı projelere imza attık. Bu projelerde satışlar devam ediyor.

Emlak Konut destekli kampanyalardan ne kadarlık bir gelir elde ettiniz?
“Türkiye için kazanç vakti” kampanyasına SeaPearl Ataköy projemizle dahil olduk. Faizlerin 0.98’e çekilmesiyle kampanyanın başladığı ilk günden bu yana satış ofisimizde ciddi hareketlilik yaşandı. Kampanya kapsamında dört daire satarak 24 milyon TL gelir elde ettik. Kur ve faiz üzerinden yürütülen spekülatif atağı bu tarz kampanyalarla aşacağımıza inanıyorum.

İnşaat maliyetlerinin artması, projelerinizde sıkıntılara neden oldu mu?
Ülkemizin üzerinde oynanan siyasi ve ekonomik yıpratma çabalarına karşılık yatırımlarımıza hız kesmeden devam ettik. Döviz kurundaki dalgalanma ile inşaat maliyetinde yaşanan artışı konut fiyatlarımıza yansıtmadık. Bu konuda sektörümüz elbette olumsuz etkilendi. Hükümetimizin attığı adımlar ve sektörümüzün çatı kuruluşlarının düzenleyip geliştirdiği kampanyalarla bu etki en aza indirildi. Firma olarak ülkemizin büyümesi ve gelişmesi adına her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.

Özellikle proje yapmak istediğiniz bir bölge var mı?
Önümüzdeki dönemde Anadolu’nun farklı lokasyonlarında, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde proje planlarımız mevcut.

Okul projeleriniz ne durumda? şu ana kadar kaç okul ve merkez projesi gerçekleştirdiniz?
1940’h yıllarda 18 tane sağlık ocağının yanı sıra hastane ve yatılı bölge okulları inşaatı yaparak büyümeye başladık. Kamu müteahhitliği dahilinde yollar, sağlık ocakları, hastaneler, okullar, jandarma karakolları inşa ettik. 2003 yılında atık su arıtmayı faaliyet alanlarımıza ekledik.

Gayrimenkul dışında farklı sektörlere açılmayı düşünüyor musunuz?
Altyapı, üstyapı ve atık su arıtma alanlarında tasarım, inşaat ve işletme olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor.

Sektörün durumu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bankaların yüksek konut kredisi faiz oranlarının konut satışlarında büyük sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Yatırımcılar artık bankalar dışında şirketlerin kendi bünyesinde oluşturdukları kampanyalarla ilgileniyor. Bankaların en düşük yüzde 2, en yüksek 3.10 seviyesini gören faiz oranları yatırımcıyı zorluyor. Konut kredi faizlerinin 1’in altına düşmesinin sektörümüzü hareketlendireceğini düşünüyorum.

Sektörün temel sıkıntılarından biri de arz fazlası üretim. Ülkemizde ayda ortalama 65-70 bin konut satılıyor. Bu süreçte konut sektörü çok kötü gidiyor demek yanlış olur. Planlı hareket ederek mevcut stokları eritip yeni projelere başlamalıyız. Hükümetimizin teşvikleri ve sektörde yaşanan kampanyalarla yılsonuna kadar mevcut stoğun eriyeceğini düşünüyorum. KDV ve tapu harcı indiriminin kalıcı olarak devam etmesi de sektörümüzün diğer beklentileri arasında yer alıyor.

Projelerinize yabancı yatırımcının ilgisi nasıl?
SeaPearl Ataköy projemize, Körfez ülkelerinden ciddi talep var. Bu alıcılar Körfez ülkelerin zengin kesimi diyebiliriz. Hatta prensler de bunlar arasında yer alıyor. Resmi Gazete’de yayınlanan “Türk Vatandaşlığı Kanunu” uygulaması kapsamında 1 milyon dolar gayrimenkul alımı yapan yabancıya “Türk vatandaşlığı” hakkı tanınması ile ilgili madde geçtiğimiz günlerde düzenlendi. Söz konusu limitin 250 bin dolara düşürülmesinin sektörü hareketlendireceğini, ülkemize olan ilgiyi artıracağını düşünüyorum.

Gayrimenkul sektöründe ne tür projelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?
Ülkemizde konut ihtiyacının her zaman sürdüğü gerçeğini unutmamak gerek. Bu doğrultuda nitelikli, dijitale entegre edilen Z ve Y kuşağının ihtiyaçlarına karşılık verebilecek yapılar inşa edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehirlerde zamanın hızlı akmasıyla ihtiyaçların tek bir yerden giderilmesi olmazsa olmazlar arasına. Bu doğrultuda yeni inşa edilen yapılarda insanların her türlü ihtiyaçlarını giderebilecekleri karma yapılı projelerin düşünülmesi gerekiyor.
 

https://www.kuzugrup.com/

 

4 banka konut kredi faiz oranını düşürdü!

İki banka konut kredi faizini düşürdü, bir banka artırdı!

5 banka konut kredi faiz oranlarını düşürdü!

Üç banka konut kredi faizini indirdi!


Geri Dön