26 / 04 / 2024

Konut kredi faizi 1'in altına düştü!

Konut kredi faizi 1'in altına düştü!

Dün bankalar art arda açıkladığı konut kredisi faiz indirim kararı ile vatandaş harekete geçti. Konut almayı erteleyen vatandaş, faiz indirimi sonrasında telefona sarıldı...



Beklenen faiz indirimi nihayet geldi. Bankalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı onca çağrıya kulak asmamış, faizlerde en ufak bir indirim bile yapmamıştı. İpotekli konut satışların düşmesi, senetli satışların artması sonrasında hem vatandaş, hem de patronlar faizlerin inmesi sektörün eski canlılığına kavuşmasını istiyordu. 

Bu hafta başında düzenlenen Türkiye Bankalar Birliği 61. Olağan Genel Kurulu'nda konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, konut sektöründeki konut stokunun azaltılması için Ziraat Bankası ve diğer bankaların konut kampanyası başlatacağını açıklamıştı. Sadece bu açıklama bile vatandaşları heyecanlandırmış, harekete geçirmişti. İlk adım dün Ziraat Bankası'ndan geldi. Ziraat Bankası'nı sırasıyla HalkBank, ŞekerBank ve VakıfBank izledi. Diğer bankaların da sıraya girmesi bekleniyor. 

Faizler 9 yılın zirvesini görmüştü

Faiz indirimi kararı açıklanmadan bir gün önce konut kredisi faizleri 9 yılın zirvesine çıkmıştı. Yaklaşık 1 yıldır yükseliş eğilimi gösteren faizler aylık yüzde 1,24 ile son 9 yılın zirvesini görmüştü. 

İlk adımı Ziraat Bankası attı

Ziraat Bankası tarafından dün öğlen saatlerinde yapılan açıklama ile gayrimenkul sektörü hareketlendi. Ziraat Bankası 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e indirdi.

Taksit 3 bin 300 TL yerine 2 bin 841 TL olacak

Ziraat'in ardından faizleri indirdiğini açıklayan Halkbank da, 10 yıl vadeli 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde faiz oranını aylık yüzde 0.98 seviyesine çekti. Halkbank'ın konut kredi faiz indirimi bugünden itibaren geçerli olacak. Yapılan indirim sonrasında 120 ay vadeli 200 bin lira kredi alımında aylık taksit 3 bin 300 lira yerine 2 bin 841 lira olacak.

Şekerbank da faizleri indirdi

Şekerbank indirim kararını dün akşam saatlerinde açıkladı. 60 aya varan vadelerde uygulanacak indirimle banka ilk defa konut kredisi kullanacak olan bireylere 500 bin TL'ye kadar olan konut kredisi taleplerinde faiz oranlarını yüzde 0,98'e çekti.

Bir indirim de VakıfBank'tan

VakıfBank da indirim kararını dün akşam saatlerinde açıkladı. Banka, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde 10 yıla kadar olan vadelerde aylık faiz oranını yüzde 0,98'e düşürdü. Ancak bu indirim 14 Mayıs'tan itibaren uygulanacak. 

Bankaların faiz indirimi sonrasında inşaat patronları görüşlerini paylaştı. Patronlar yapılan indirimin, konut satışlarında yeni bir rekorun habercisi olduğunu ifade ediyor. Vatandaşı da mutlu eden faiz indiriminin satış ofislerinin Ramazan ayında boş kalmayacağına işaret ediyor. Yaz aylarında duraklamaya geçen konut sektörü, bu yaz hareketli geçecek. 

Vakıf Katılım da faizleri indirdi

Vakıf Katılım, 500 bin liraya ve 120 aya kadar olan konut finansmanı için aylık kar oranını yüzde 0,98'e indirdi. 

Ziraat Katılım finansman oranını düşürdü

Ziraat Katılım, 10 yıla kadar olan vadelerde konut finansman oranını aylık yüzde 0,98'e indirdi.

Tapu ve KDV indirimi de cabası

Geçtiğimiz hafta açıklanan Bakanlar Kurulu kararı ile tapu ve KDV'de indirim yapıldı. Tapu harcı binde 20'den binde 15'e, 150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı yüzde 8'e düştü. Gayrimenkul sektörünü canlı tutmak için atılan bu adımlar, konut satışlarında yeni bir rekorun geleceğine benziyor. Tapu ve KDV indirimin tüm detayları için tıklayın

Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Geri Dön