19 / 04 / 2024

'Konut kredisi faizi Ocak'ta 1'in altına, 2016'da 0,85'lere düşer'

'Konut kredisi faizi Ocak'ta 1'in altına, 2016'da 0,85'lere düşer'

Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, seçimler sonrasında konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına düşeceği, bu durumun da satışları ilk etapta yüzde 25 etkileyeceği görüşünde. İşte bazı görüşler...



Gayrimenkul sektörünün temsilcileri, seçimler sonrası yakalanan siyasi istikrar ve ekonomideki güvenle konut kredisi faizlerinin kısa vadede yüzde 1'in altına düşeceği, bu durumun da satışları ilk etapta yüzde 25 etkileyeceği görüşünde.


Konutta faiz oranlarının gerilemesinin düşük ve orta gelirli vatandaşların işine yarayacağını belirten sektör temsilcileri, faiz oranlarının geleceğiyle ilgili düşüncelerini paylaştı.


İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, seçimlerden hemen sonra yüzde 1,05'lere düşen faiz oranlarının son günlerde kısmi de olsa tekrar yükseldiğini, bunun da piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi.


Emlakçıların faiz oranlarının düşmesini istediğini dile getiren Aşa,  "Piyasaların beklentisi 1'in altına düşmesiydi. İdeal olan 0,7'lerde olması" dedi.


Aşa, şu anda mevcut projelerin satış için faizlerin düşmesini beklediğini kaydederek, "Vatandaş faiz oranı düşük olunca ev alabiliyor. Şu anda konut almayı bekleyen kesim orta ve düşük gelirli. Bunlar nakit alamıyor zaten, taksitle alabiliyor. Taksit ile ev alacak kesimin işini kolaylaştırıcı en büyük etken de banka kredisi" diye konuştu.


Faizlerin 0,10 oranında oynamasının 100 bin tutarlı 10 yıllık çekimlerde aylık 150 lira civarında fark oluşturduğunu aktaran Aşa, bu rakamın toplamda ciddi bir yük getirdiğini söyledi.


Aşa, "Biz, konut kredisi faiz oranlarının 1'in altına düşmesini bekliyoruz. Ekonominin düzeleceği ve piyasalardaki sıkıntıların biteceği yönündeki gelişmeler faizlerin düşmesini sağlayacaktır. Faizlerin 1'in altına düşmesi konut piyasasına ciddi bir etki yapacak. Konut satışını ilk etapta yüzde 20-25 civarında artırır. Şu anda alım talebini ertelemiş büyük bir kesim var" ifadelerini kullandı.


 


- Taş: "Ocak'ta 1'in altına, 2016'ının ikinci yarısında 0,85'lere düşer"


 


Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, 1 Kasım seçimlerinden sonra konut faiz oranlarının 1,25'lerden 1,05'lere düştüğünü belirterek, "Faizler siyasi istikrar ve ekonomideki güven ile 2016 Ocak'ta 1'in altına düşecektir" dedi.


Taş, Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle gündemin çabuk değiştiğini ve ülkenin sınır komşularında sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, bu yüzden bir sabah kalkıldığında Türkiye'nin elinde olmayan sebeplerle problemler çıkabildiğini bunların da zaman zaman ekonomide sıkıntılara yol açabildiğini anımsattı.


Bununla birlikte faizlerin gelecek ay 1'in altına inebileceğini yineleyen Taş, "2016'nın ikinci yarısında 0,80-0,85 bandına geleceğini düşünüyorum. Metrekaresi 2 bin lira olan bir dairede kredi ile alım oranı yüzde 60-70 bandında iken metrekaresi 20 bin lira olan bir dairede kredi ile alım oranı yüzde 20'nin altına düşüyor. Dolayısıyla kredilerin düşmesi en çok düşük ve orta gelir grubundaki insanların işine yarıyor. Onların konuta talebini artırıyor" diye konuştu.


Taş, gayrimenkulde metrekare birim fiyatı yükseldikçe kredi kullanım oranının azaldığını ifade ederek, "Özellikle metrekaresi 5 bin liranın üzerinde olan konutlarda kredi kullanım oranı azalıyor. Bin lira ile 5 bin lira arasında olan evlerde kredi kullanım oranı daha fazla" ifadelerini kullandı.


 


- Yılmaz: "Faizler düşecek, konut alımını erteleyenler harekete geçecek"


 


Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut alımının en büyük destekçisi saydıkları konut kredisi faizlerinin düşmesinin sektörde beklenen canlanmayı sağlayacağını belirterek, faizlerin kısa vadede 1'in altına inmesi gerektiğini vurguladı.


Yılmaz, "Uzun vadede ise 0,60-0,70'lerde olması lazım ki sektör daha hızlansın ve hareketlensin. Faizlerin bir miktar daha düşeceğini umuyoruz. Daha geniş zamanda ise faizlerin, Avrupa ülkelerindeki standartlarda seyretmesi elbette ki en büyük arzumuzdur" dedi.


Türkiye'de nitelikli inşaatın yapılmaya başlanması ve güçlenen ekonomi doğrultusunda faizlerin düşmesinin insanları gayrimenkul yatırımına yönlendireceğini dile getiren Yılmaz, şu andaki mevcut piyasada alıcı nezdinde bekleyen bir talep olduğunu ve gelecek aylardan itibaren alım cephesinde hareket yaşanacağını öngördüklerini söyledi.


Yılmaz, konut faiz oranlarının "ekonominin lokomotifi" denilen inşaat sektöründe alıcıda tedirginlik yaratmayan bir boyuta ulaşması gerektiğini kaydederek, "Zaten inşaat malzemelerindeki artışlar konutta ciddi maliyet baskısı oluşturuyor. Öte yandan arsa fiyatlarındaki yükselişleri de sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz. Kendi kredilendirme sistemimizle, kendi öz kaynaklarımızı devreye sokuyoruz" diye konuştu.


 


- Kabadayı: "Yüksek faiz oranı tüketiciyi direkt üreticiyi dolaylı etkiliyor"


 


Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, faiz oranlarının gayrimenkul sektörünü olumlu veya olumsuz şekilde direkt etkileyen en önemli kalemlerden birisi olduğunu belirterek, konut kredisinde faiz oranının yüksek olmasının kredili satışları oldukça olumsuz etkilediğini söyledi.


Kabadayı, "Yüksek faiz oranı tüketicinin maliyetini direkt, üreticinin maliyetini ise dolaylı olarak arttırmaktadır. Yüksek faiz özellikle iç pazarda talebin ötelenmesine sebep oluyor. Ancak faiz oranları seviyesinde aşağı yönlü trend devam ederse talep net bir şekilde pozitif olarak desteklenir" diye konuştu.


Öte yandan, aylık konut faiz oranları şu anda 1,05 ile 1,25 arasında değişiyor.


AA


Haber Ticari Hayat'ta şöyle yer aldı;


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Mortgage Yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerinde faiz oranının yüzde 0,60-0,70 seviyelerine inebileceğini söyledi. Türkiye konut sektörü 2015'i 1 milyon 200 bini aşan konut satışıyla tamamlamaya hazırlanırken, sektör paydaşları, 2016'da yeni projelerin konut satışlarını artıracağını öngörüyor. Sektör temsilcileri, 2015 yılı değerlendirmeleri ve 2016 beklentilerini paylaştı. İstanbul inşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'nın yeni bir başlangıç yılı olacağını belirterek, seçim sonrası tek partili bir hükümet kurulmasının inşaat sektörüne 2004'teki gibi bir ivme kazandırdığını söyledi.  Son iki ayda hızlanan konut satışlarına bağlı olarak yıl genelinde gerçekleşen 1 milyon 200 bini aşan konut satışının, sektöre yeni bir rekor kazandırdığını dile getiren Durbakayım, "Yurt içi istikrar 2016'da da önemini koruyacak ama asıl belirleyici faktör konut kredisi faiz oranları olacak. Mevcut faizler aylık yüzde 1-1,2 seviyelerinde bulunuyor. Eğer Mortgage yasası tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık yüzde 0,600,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" dedi. 


Ticari Hayat 



Geri Dön