20 / 04 / 2024

Konut kredi faizi yüzde 0.60'ın altına iner!

Konut kredi faizi yüzde 0.60'ın altına iner!

Konut kredisi faizleri ile ilgili Berat Albayrak'tan müjde geldi. Albayrak, "tarihin en düşük faizi" şeklinde duyurduğu müjde, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları heyecanlandırdı. Türkiye konut faizleri en düşük dönemini Mayıs 2013'te yaşamıştı...



Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından "tarihin en düşük faizi" şeklinde duyurduğu konut paketi müjdesi vatandaşları heyecanlandırdı. Konut kredisi faizleri geçtiğimiz yıllarda en düşük seviyesini Mayıs 2013'te yaşamıştı.

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre, 2013 yılında, faiz yıllık bazda yüzde 8’e kadar düşmüştü. Vatandaşlar, 5 yıl vadede yüzde 0.65, 10 yılda ise 0.67 faizle ev satın alabilmişlerdi. Yeni finansman paketinin 2013 yılı faiz seviyelerinin de altına inebileceği belirtiliyor. Sektör temsilcileri, 240 aya çıkarılacak vadede faiz oranının yüzde 50 ila 60 arasında olabileceğini vurguluyor.

Aylık 716 liraya konut

Konut kredisi faiz oranının yüzde 60'a düşmesi halinde 100 bin TL kredi çekecek olan bir vatandaş, aylık 787 TL, toplam 188 bin 963 TL ödeyerek ev sahibi olabilecek. Faiz oranı yüzde 55'e inerse vatandaş 751 lira aylık taksitler ile ev sahibi olabilecek. Faiz oranının yüzde 50'ye inmesi durumunda ise 240 ay vadede 100 bin liralık konut kredisi için vatandaşın aylık ödemesi gereken miktar 716 lira olacak.

Konut kredi faizi yüzde 0.60 ın altına iner!

Hayal olmaktan çıkacak

Mevcut piyasa koşulları ve bankaların konut kredisi faizlerindeki yüksek oranlar sebebi ile dar gelirli ile orta üstü gelir grubunun satın alma gücünün son zamanlarda artış gösterdiğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Bu model ile dar gelirli için ev sahibi olmak hayal olmaktan çıkacak. Bu model sosyal devletten beklenen isabetli bir hamle. Bizler artık maliyetlerin artışı, arsa bedelleri gibi nedenlerle dar gelirliye konut pazarlamak için bir plan yapamıyorduk. Bankalar da dar gelirliye kredi vermek konusunda başarılı olamadı. Bunun devlet eliyle desteklenmesi, faizi 20 yıl vadeyle çok düşük oranlarda sunabilir" şeklinde ifadelerde bulundu.

Konut kredi faizi yüzde 0.60 ın altına iner!

Çok büyük fırsat

Ağustos’ta ödeme süresinin 15 yıla çıkarılmasından sonra konut satışlarının arttığının altını çizen KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Vadenin 20 yıla çıkarılmasıyla birlikte tarihin en düşük faiz oranlarının uygulanması alt gelirli vatandaşların ev alması için çok önemli. Yapılan bu hamle yavaşlayan gayrimenkul sektörü ve buna bağlı inşaat yan sanayi sektörlerini de büyütecek. Kira öder gibi uzun vadeli konut kredisiyle Türkiye tanışacak. Sosyal adalet ve dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması açısından son derece büyük bir fırsat"  diye konuştu.

Konut kredi faizi yüzde 0.60 ın altına iner!

Konutları TOKİ yapabilir

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye'de gelir gruplarının satın alma gücüne göre konut ihtiyacında dar gelirlilerin ön sırada olduğunu belirtti. Oluşturulacak model ile önemli bir çözüm oluşturulacağını ifade eden Yetgin, "Alt gelir grubu için büyük oranda üretim  TOKİ  tarafından yapılıyor. Şimdi bu model, yüksek faiz oranları yanında düşük faiz ve uzun vade ile ödeme gücünü artırıyor. Konutlar büyük ihtimalle TOKİ eliyle ihale edilip hayata geçirilecektir" dedi.

Dar gelirliye ucuz konut kredisi kampanyası 7 soruda tüm detaylarıyla!

Dar gelirli tarihin en düşük faiz oranıyla ev sahibi olacak!


Geri Dön