19 / 04 / 2024

Konut kredilerinde BSMV var mı?

Konut kredilerinde BSMV var mı?

BSMV, Banka ve Sigorta işlemlerinden doğan ve bu işlemlerin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan bir vergi türü oluyor. Peki, konut kredilerinde BSMV var mı?



Konut kredilerinde BSMV var mı?

6802 sayılı Kanun gereğince Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutuluyor.


BSMV, Banka Sigorta Muamele Vergisi olarak ifade ediliyor. Banka ve Sigorta işlemlerinden doğan ve bu işlemlerin miktarları ya da gelirleri üzerinden hesaplanan bir vergi türü oluyor.


Bir başka deyişle, Merkez Bankası talimatları doğrultusunda kredilendirme işlemlerinden doğan vergiyi bankaların müşterilerinden tahsil ettiği bir vergi olarak karşımıza çıkıyor.


BSMV, tüketici kredilerine tahakkuk eden BSMV, taksitler ile birlikte resmi kurumlara ödenmek üzere krediyi kullandıran kurumca müşterilerden tahsil ediliyor. Peki, konut kredilerinde BSMV var mı?


Konut kredisi mevzuatı gereğince BSMV konut kredisi için muaf tutuluyor. Ancak; 2014-2018 yıllarını kapsayan kalkınma planı gereğince, ilk konut alımında KKDF ve BSMV muafiyeti devam ederken bu muafiyet ikinci konutlar için kullanılan kredilerde kaldırılıyor. BSMV oranı ise, ortalama kredi faiz oranının %5'i olarak hesaplanıyor. 


Ev ipotekli kredi için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön