29 / 03 / 2024

Konut kredisi alırken istenen belgeler!

Konut kredisi alırken istenen belgeler!

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kişiler tarafından kullanılıyor. Konut kredisine nasıl başvurulur? Konut kredisi alırken istenen belgeler nelerdir? İşte yanıtı..



Konut kredisi alırken istenen belgeler!

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kişiler tarafından kullanılıyor. Konut kredisi, diğer kredilere göre daha uzun vadeli ve daha düşük faizli oluyor.


Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak koşullar bulunuyor.


Ayrıca her bankanın müşteri profilinin değişik olması nedeni ile bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor. Peki, genel olarak konut kredisi alırken istenen belgeler nelerdir?


Kişinin Kredi Özgeçmişi

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


Kişinin Toplam Geliri

Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Peşinat

Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


Taşınmaz Malın Özellikleri

Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır.

 

Değerleme Eksper) Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 


Hazırlanan rapora göre mortgage kredisi verilmektedir. Bazı bankalar iş yerlerine, tamire ihtiyacı olan binalara ve arsalara da kredi vermeye başlamıştır.



Konut kredisi alırken hayat sigortası zorunlu mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön