26 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası yasal mı?

Konut kredisi erken ödeme cezası yasal mı?

Vadesi gelmeden kapatılan kredi için yapılan sözleşme tek taraflı bozulmuş sayılıyor ve tüketiciden erken kapatma cezası altında ücret talep ediliyor.Peki konut kredisi erken ödeme cezası yasal mı?



Konut kredisi erken ödeme cezası yasal mı?

Konut kredisi, bankaların taşınmaz ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak adladırılıyor. Konut kredilerinde vadeler değişiklik gösteriyor.Fakat konut kredilerinde faiz oranları sabit kalıyor. 


Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi alabiliyor. Tüm bankalarda konut kredisi başvurusu için istenen belgeler; Nüfus cüzdanı,İkametgah belgesi ve gelir belgesidir.


Kredinin onaylanması halinde, ekspertiz raporunu ve kişinin gelir seviyesini göz önünde bulundurarak, konut kredisi miktarı belirleniyor ve kredi sözleşmesi imzalanıyor. Söz konusu sözleşmeye göre tüketici, vade boyunca kullandığı konut kredsinin taksitlerini bankaya ödemekle yükümlü oluyor. Vadesinden önce kredi kapatıldığında ise yapılan sözleşme tek taraflı bozulmuş kabul ediliyor ve tüketiciden erken kapatma cezası altında ücret talep ediliyor.


Fakat 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu ile konut kredisi tüketicileri ceza ödemeden vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabiliyor.


Konut kredisi erken ödeme cezası yasal mı?


Erken ödeme

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.




Konut kredisi kullanma yaşı kaçtır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön