20 / 04 / 2024

Konut kredisi kullanma yaşı kaçtır?

 Konut kredisi kullanma yaşı kaçtır?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türüne konut kredisi adı veriliyor.Peki, konut kredisi kullanma yaşı kaçtır?İşte konut kredisi kullanma yaşı..



Konut kredisi kullanma yaşı kaçtır?

Kredi kullanmak isteyenlerin gelirinin olması ve kredi skorlamasının düşük olmaması gerekiyor. Kredi kullanmak istediği mesken de gerekli koşullara uyuyorsa, bankalar krediye onay veriyor.Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi talep edebiliyor. Konut kredisi alabilmek için bazı şartlar söz konusu oluyor. 


Konut kredisinde tapu, krediyi kullanan kişinin adına oluyor.Aynı zamanda kredi alan kişinin en küçük 18, en büyük 65 yaşında olması gerekiyor .İlk etapta tapu üzerine ipotek konuluyor. Kredi borcunun tamamlanması durumunda ipotek fek yazısı alınarak tapudan ipotek kaldırılıyor.Böylece tapu tamamen kredi kullanan kişi adına tescil ediliyor.


Konut kredisi almak isteyen kişi, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi talep edebiliyor. Konut kredisi alabilmek için bazı şartlar söz konusu oluyor. 


Konut kredisi alırken, kentsel dönüşüm projelerinde ve satınalma işlemlerinde önemli bir kriter de   bina yaşıdır.Konut kredisinde bina yaşı bankalar arasında 20 ile 25 yıl arasında değişiklik gösteriyor.Kentsel dönüşüm projelerinde bina yaşı ise, eski, sağlam olmayan ve yaş sınırlaması doldurmuş binalar yıkılarak yeniden inşa ediliyor bu yüzden önem taşıyor. 


Satınalma işlemlerinde ise, 50 yaşını doldurmuş binaların satın alınmaması gerekiyor. Çünkü 50 yıllık bir bina eskimiş ve sağlamlığını kaybetmiş oluyor.


Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konu da binanın Deprem Yönetmeliği'nden önce mi sonra yapıldığı oluyor. 


Satın alacağınız, konut kredisi kullanacağınız ya da binanızın kentsel dönüşüm projeleri kapsamında olup olmadığını anlamak için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye tapu bilgileriniz ile gitmeniz yeterli oluyor. 


Konut kredisi dosya masrafı geri ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön