26 / 04 / 2024

Konut kredisi kullanma süreci!

 Konut kredisi kullanma süreci!

Konut kredisi, belirli aşamalar sonucunda kullanılan bir kredi türüdür.Peki konut kredisi kullanma süreci nasıl işler?Konut kredisi alabilme şartları nelerdir?İşte,konut kredisi kullanma süreci..



Konut kredisi kullanma süreci!

konut kredisi onay aşaması ve kullanım aşaması olarak temelde ikiye ayrılıyor.Bunlar,krediyi kullanacak kişinin ve alınmak istenen evin krediye uygunluğunun, bankanın kriterlerine uygun olup olmadığının denetlenmesidir. Öncelikle krediyi kullanacak kişinin uygunlu, banka şubesinin tahsis birimi tarafından denetleniyor.


Tahsis birimleri her bankada değişiklik gösteriyor.Bankalar ile çalışmasının düzgün olup olmadığına 

,çalıştığı kurumun güvenilirliği ve devamlılığına,aynı konutta ikamet eden toplam hane halkının belgeli gelirine ve bu gelirin kredi taksitleri için yeterli olup olmadığına bakılıyor.


Temel olarak bu kriterleri sağlayan kişi diğer aşama olan ekspertiz aşamasına geçiyor. Ekspertiz evi belirli şartlara göre denetliyor ve bankaya bir rapor gönderiyor.Gönderilen rapor konutun krediye uygunluğu ve fiyatını gösteriyor. Konut krediye uygun ve çekmek istediğiniz tutar içinde yeterli ise banka onay aşamasını sonlandırıyor.Tapu için evrakları veriyor. Tapu evraklarını alındığında aslında kredi açılıyor ama ipotekli durumda oluyor.


Bankanın evrakları ve belediyeden alınan evraklar ile tapuya başvuru yapılıyor.Bu evraklar;2 adet fotoğraf (satıcıda 1 fotoğraf),alınacak konutun tapusu,alıcı ve satının nüfus cüzdanı,konutun bağlı bulunduğu belediyeden Rayiç bedeli alınıyor.(Konutun emlak borçları varsa belediye rayiç bedeli vermez. Önce borcunu ödemenizi ister)


Bu evraklar tapuya teslim edildiğinde tapu incelemede bulunarak herhangi bir olumsuzluk yoksa size mesaj ile tapu harcının yatırılacağı banka bilgileri ile satışın yapılacağı gün ve saat bilgilerini gönderiyor.


Tapu harcı, belediyenin belirlediği rayiç bedel üzerinde %2 olarak alıcı ve satıcı ayrı ayrı tapunun anlaşmalı olduğu bankaya yatırılıyor. 


Bankanın verdiği evrak üzerinde banka adına ipotek koyma yetkisi olan kişiye, randevu tarih ve saati söyleniyor. Tapuda bankanın yetkilisi, alıcı ve satıcı aynı anda işlemi gerçekleştiriyor. Tapuda işlem gerçekleşip ipotek konulduktan sonra bankaya gidip satıcı adına para geçiyor.Bankaya kredi kullanacak olan kişi, daha önce bankaya bir onay verdi ise bankaya gelmesine gerek kalmıyor. Satışın gerçekleştiğine dair belge ile satıcı bankaya gidiyorr ve  hesabına para geçiyor.



Konut kredi dosya masrafı geri alma şartları! 



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön