20 / 04 / 2024

Konut kredisi erken ödeme indirimi!

Konut kredisi erken ödeme indirimi!

28835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre konut kredisi erken ödemelerinde indirim yapılacak. İşte kanunda yer alan konut kredisi erken ödeme indirimi esasları...



Konut kredisi erken ödeme indirimi!

28835 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre, konut kredisi kullanan tüketicilerin kredi borçlarını erken ödemeleri durumunda, faiz indiriminin yapılması zorunlu tutuluyor.


Bir diğer ifade ile kanun ile birlikte artık konut kredisi sağlayan kuruluşlar, tüketicilerin birkaç taksitini veya tüm borcunu erken ödemesi durumunda gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimler söz konusu. 


Konut kredisi erken ödeme indirimi ile ilgili Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında yer alan esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Ev kredisi erken kapama

MADDE 37 – (1) Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. 


Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


(2) Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.


Sigorta yaptırılması

MADDE 38 – (1) Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. 


Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.



Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun!


Geri Dön