26 / 04 / 2024

Konut kredisi ipotek fek ücreti!

Konut kredisi ipotek fek ücreti!

Konutun kredi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması amacı ile düzenlenen yazıya ipotek fek yazısı deniyor. İşte, konut kredisi ipotek fek ücreti!



Konut kredisi ipotek fek ücreti!

İpotek fek yazısı; konutun kredi borcunun tamamı ödendikten sonra konutun üzerindeki ipoteğin kaldırılması amacı ile düzenlenen yazı olarak karşımıza çıkıyor.


Kredi alındığında bankalar ev üzerine ipotek koyuyor. Bunun nedeni ise ödeme güçlüğü yaşamanız halinde evin satışı ile beraber kredi çeken kişinin bankaya olan borcunun kapanması için bankanın kendini garanti altına alması olarak açıklanıyor. 


Kredi ödemelerin tamamının düzgün olarak ödenip bitmesi halinde ise konulan ipotek kaldırılıyor. Tapudan ipotek kaldırma işlemi banka tarafından ipoteğin kaldırılması ile olabiliyor. 


Süreç kredinin bitişi ile başlıyor ve ardından banka kredi taksitleri sona erdiğinde ipotek fek yazısı veriyor.  Bu yazı ile tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılıyor ve ipoteğin kaldırılması talep ediliyor. 


Konut kredisi ipotek fek ücreti!

İpotek fek yazısı veren banka gayrimenkulün sahibinden ücret talep ediyor ver fek yazısı ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Ancak bu ücretin yasal zorunluluğu bulunmuyor. 


Bu ücreti ödedikten sonra İpotek fek ücretinin iadesini talep edilebiliyor.  İpotek fek ücretinin iadesini yasal faiziyle birlikte isteyen bir dilekçe yazarak bankaya verilebiliyor.


Konut kredisi fek yazısı örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön