26 / 04 / 2024

Konut kredisi peşinatı 2015!

Konut kredisi peşinatı 2015!

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kişiler tarafından kullanılıyor. Kredide belli bir miktarın peşinat olarak ödenmesi gerekiyor. Peki, konut kredisi peşinatı 2015 ne kadar?





Konut kredisi peşinatı 2015!

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kişiler tarafından kullanılıyor. Bankalar tarafından ev sahibi olmak isteyenlere kullandırılan krediler, diğer kredilere oranla daha uzun vadeli ve daha düşük faiz oranlı oluyor. 


Ancak 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, evin yüzde yüzüne kredi verilmiyor. Konut kredisi peşinatı için belli bir miktarın tüketici tarafından verilmesi gerekiyor.


3980 sayılı ve 16 Aralık 2010 tarihli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararına göre konut kredisi kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranının % 75'i oluyor. Buna göre Konut kredisi peşinatı ise yüzde 25'lik kısım oluyor.


7 Nisan 2015 tarihinde 29319 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereğince devlet bu peşinat oranını biriktirenlere yardım ediyor. Ancak bu yardım için bazı koşullar aranıyor.


Konut teşvik kredisi şartları;

- Türk vatandaşı olmak

- Konut sahibi olmamak

- İlk evini Türkiye'den almak

- Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmak

- Asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmak


Bu koşulları taşıyan kimselere devlet peşinat biriktirmek için açılan hesaplara, aranan koşullara uygun olunması halinde yüzde 15'lik yardım yapılacak.



Kat irtifakı tapusu ile konut kredisi alınır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön