26 / 04 / 2024

Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi!

Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 27 Ocak 2015 tarihinde Marriot Otelde düzenlenen "İnşaat Sektörü Zirvesi"nde müjdesini verdiği Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi. Peki, destek nasıl yapılacak?



Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 27 Ocak 2015 tarihinde Marriot Otelde düzenlenen "İnşaat Sektörü Zirvesi"nde "Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak" diyerek müjdesini verdiği Torba yasa konut kredisi peşinat desteği kabul edildi.


Torba yasa konut kredisi peşinat desteğinin bazı koşulları bulunuyor. Bu destekten yararlanmak isteyen kimselerin aranan şartlara uygun olması gerekiyor.


Öncelikle bu destekten yalnız ilk defa ev sahibi olanlar faydalanabiliyor. Ancak ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyenler devlet desteği alamıyor.


İlk evini alacak kimselerin, bankada TL cinsinden konut hesabı açmaları ve asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları gerekiyor. Böylece ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödeniyor.


Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemiyor.


Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumlu olacak. 


Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilecek. 


Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre ilgili bankalardan takip ve tahsil edilecek.



Konut kredisi peşinatına devlet yardımı kararı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön