20 / 04 / 2024

Konut kredisi peşinatı değişmedi!

Konut kredisi peşinatı değişmedi!

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara konut kredisi peşinatında bir düzenleme yapılacağı bekleniyordu. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan karar gereğince konut kredisi peşinatı değişmedi..



Konut satın almak için bankalardan ve kredi kuruluşlarından kullanılan konut kredisi, diğer kredilere göre daha uzun vadeli ve daha düşük faizli oluyor. 


Konut kredisi bankanın aradığı koşullara uygunluk durumunda veriliyor. Ancak kredi evin ekspertiz tarafından belirlenen değerinin tamamına verilmiyor.


1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, evin değerinin tamamına değil; ev değerinin yüzde 75'lik kısmına kredi veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısım peşinat olarak ödeniyor.


Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalara konut kredisi peşinatında bir düzenleme yapılacağı bekleniyordu. Söz konusu yüzde 75'lik oranın yüzde 80'e yükseleceği böylece konut kredisi peşinatının da yüzde 20'ye düşeceği söyleniyordu.


Ancak dün Resmi Gazete'de yayımlanan karar gereğince konut kredisi peşinatı değişmedi.


Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte değişiklik yönetmeliğine göre tüketicilerin kullandığı konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'ten yüzde 80'e yükseldi.


Ayrıca konut teminatlı kredilerde vade süresi de 36 aydan 48 aya yükseldi.



Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelik değişikliği 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön