18 / 04 / 2024

Konut kredisi peşinat oranı değişiyor!

Konut kredisi peşinat oranı değişiyor!

Konut kredisi peşinat oranı değişiyor. Konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılacak..








Konut almak için bankaların kredisine başvurulması durumunda eksper raporu ile taşınmazın değeri belirleniyor. Bu raporda belirlenen miktar baz alınarak bankalar kredi veriyor.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Kararı gereğince, ancak evin yüzde 75'ine kredi veriliyor. Geriye kalan yüzde 25'lik kısmın peşinat olarak ödenmesi gerekiyor.


Ancak Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredileri de dahil bireysel kredilere yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilecek.


Buna göre konut kredisi peşinat oranı değişiyor. Konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılacak.


Yapılan bu düzenleme ile tüketiciler ev almak için artık yüzde 25 yerine yüzde 20 oranında peşinat biriktirilmesi yeterli olacak.


Böylece 300 bin lira değerindeki bir ev için 75 bin lira yerine 60 bin lira peşinat verilecek. Tüketici bu ev için 15 bin lira daha az birikim yapmış olacak.


Konut kredisi peşinat oranı yüzde 20'ye düşecek!



Işıl Seren KESKİN/Emlakansiklopedisi.com






Geri Dön