29 / 03 / 2024

Konut kredisi yapılandırma faizleri ne kadar oldu?

Konut kredisi yapılandırma faizleri ne kadar oldu?

Yüksek faiz oranları ile konut kredisi çeken tüketicinin mağduriyeti son aylarda gelen konut kredisi yapılandırma kampanyaları ile çözülmeye başladı. Peki konut kredisi yapılandırma faizleri ne kadar oldu?



2018’de yaşanan kur krizinin ardından konut kredisi faizleri rekor derecede yükseldi. Aylık yüzde 3 seviyelerine ulaşan faizlerle kredi kullanan tüketiciler yapılandırma kampanyaları ile zararını azaltmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz senenin ikinci yarısından sonra düşmeye başlayan kredi faiz oranlarının etkisiyle yapılandırma kampanyaları arka arkaya geldi. Yapılandırma fırsatı sunan bankalar cazip oranların yanında kredi vadelerini 15 yıla kadar uzatabilme fırsatı sunuyor.

Güncel olarak en uygun yapılandırma faiz oranı Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın uyguladığı yüzde 0.99 seviyesinde yer alıyor. Bankalar kredilerin yeniden yapılandırılması durumunda vade sürelerini 15 yıla kadar çıkarabiliyor.

Kredipazarı'nda yer alan habere göre; yapılandırma yaparken önemli olan bir diğer hususta dosya masrafları oluyor. Kredi yapılandırmanın karlı olabilmesi için yapılandırma masraflarının detaylı hesaplanması gerekiyor. Düşen faiz oranının yanında, ödenen toplam faize, kalan vadeye, bankanın talep ettiği masraflara da dikkat etmek gerekiyor. Kar/zarar karşılaştırması yaparken kalan vadeye göre ödenecek erken ödeme cezasını (yeniden yapılandırma esnasında banka eski konut kredisi borcunu kapattığı için 36 ay vadeli ve üzeri konut kredileri için yüzde 2, 36 ay vade altındaki konut kredileri için ise yüzde 1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları uyguluyor), ekspertiz ücretini, dosya masraflarını ve sigorta masraflarını da hesaba katmak gerekiyor.

Bu hesaplamaların hepsini ve kalan kredi tutarının 15 yıl vadeye kadar yeniden yapılandırıldığında aylık ödemelerle ne kadar kar edilebileceği detaylı olarak Kredi Pazari'ndaki kredi refinansman sayfasından hesaplanabiliyor.

Konut Kredisi Yapılandırma Hesaplama

100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük yapılandırma faizi ile 15 yıl kredinin aylık taksitleri 1.200 TL oluyor. Kredinin geri ödemesi de 114.650 TL’ ye denk geliyor.

Konut kredisi faiz oranlarında son durum ne oldu?

150 bin TL kredinin en uygun aylık taksiti ne oldu? 


Geri Dön