24 / 04 / 2024

Konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?

Konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?

Bankada gerçekleştirilen konut kredisi işlemleri için, kredi kullanan kişilerden konut kredisi dosya masrafı ödemesi talep ediliyor. Peki, konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?



Konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredisinin vadesi 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. 


Konut kredisinde satın alınan konutlar teminat gösteriliyor. Ticari nitelikli gayrimenkuller ise teminat olarak alınamıyor. Bu teminat kapsamında banka satın alınacak konut üzerine kendi lehine ipotek tesis ediyor. 


Bankada gerçekleştirilen konut kredisi işlemleri için,  kredi kullanan kişilerden konut kredisi dosya masrafı ücreti talep ediliyor. Ancak, ne için alındığı açıklanamayacak ve gerekli olmadan alınan masrafların iadesi söz konusu oluyor. 


Konut kredisi dosya masrafının geri ödemesi için ilk olarak bankaya bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Konut kredisi dosya masrafı bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. 


Ancak, dosya masrafı adı altında kesilen tutar 1.161,67 TL’nin altında olduğu takdirde yaşadığınız yerin ilçe kaymakamlığında bulunan hakem heyetine; 1.161,67 TL’nin üstünde ise tüketici mahkemelerine müracaat edilebiliyor.


Konut kredisinde dosya masrafı alınıyor mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön