26 / 04 / 2024

Konut kredisinde dosya masrafı!

Konut kredisinde dosya masrafı!

Konut kredisi bir taşınmaz almak için kullanılıyor ve karşılığında alınan taşınmaza ipotek konuluyor. Konut kredisi alırken çeşitli masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?



Konut kredisinde dosya masrafı!

Konut kredisi; satın alınacak bir taşınmazın banka tarafından ipotek altına alınarak konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen bir kredi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredisi vadelendirmeleri 30 yıla kadar uzatılabiliyor. Konut üzerindeki ipotek, kredi ödemelerinin tamamlanması ile kaldırılıyor. Yani konut kredisi bir taşınmaz almak için kullanılıyor ve karşılığında alınan taşınmaza ipotek konuluyor.


Uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olma imkanı bulunuyor. Konut kredisi için ilk olarak bankaya başvuru yapılması gerekiyor. 


Kredi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek yapılabileceği gibi; internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor. Her bankanın kredi kullandırma şartları başka olabiliyor. 


Ancak, geçmişte ödenmemiş kredi borcu nedeniyle hakkında takip kararı çıkan veya kredi geri ödeme performans kriteri olumsuz olan  kişiler ve özellikle bankalar tarafından kredi takip skorlaması başarısız olan kişilere konut kredisi verilmiyor. 


Konut kredisi alırken ihtiyaç kredisinde de olduğu gibi çeşitli masraflar ödenmesi gerekiyor. Bu masrafların başında banka kredi kullandırma ücreti, ekspertiz ücreti , banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) ve Dask, yaşam sigortası gibi çeşitli sigorta masrafları yer alıyor. Peki, konut kredisinde dosya masrafı ne kadar?


Konut kredisinde dosya masrafı!

Konut kredisi başvurusunda dosya masrafı mutlaka alınan bir tutar olarak karşımıza çıkıyor. Evrakların incelenmesi, konut kredisinde kredibilitenizin kontrolünün maliyeti ve krediden elde edilecek kar için ödenmesi gerekiyor.


Konut kredisi kimler alabilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön