26 / 04 / 2024

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Kamu bankalarının konut kredisi faizini yüzde 1'in altına indirmesi özel bankaları harekete geçirdi. Birçok banka cazip ödeme vade seçenekleri oluşturuyor.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile başlayan ve kamu bankalarıyla devam eden faiz indirimlerinde özel bankalarda kayıtsız kalmıyor. Konut kredilerinde faizler inmeye, konut satışları yükselmeye devam ediyor.

Fortune Türkiye'den Ersan Çıplak'ın haberine göre; TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıkladığı istatistiklere baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışlarının 2019 eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.4 oranında artarak 146.903’e ulaştığı görülüyor. Yabancılara yapılan konut satışlarının da 4.177’ye ulaştı. Rakamların da gösterdiği gibi olumlu havanın etkisiyle konut satışları ve kullandırılan kredilerin artması bekleniyor. Uzmanlara göre bu hareketlenme yıl sonuna kadar devam edecek. Evet, 2019’un başında sektörde daralma beklenirken şimdi bu beklenti büyüme olarak revize edildi. 2019’un bir milyonun üzerinde konut satışıyla kapanacağını öngörülüyor. 2020’de de bu yılkine benzer bir büyüme yaşanacağını beklentisi var.

Faiz ortamının müşteri lehine iyileşmesi sonucunda, yüksek konut kredisi faizleri sebebiyle müşterilerin ertelenen talepleri artık karşılanabilir seviyelere geliyor. Ayrıca konut kredisi seçeneklerinde şimdiye kadar görmediğimiz kadar farklı seçenekler var. Üstelik bankalar konut finansmanı konusunda sunduğu seçenekleri artırmaya devam ediyorlar. Belli başlı bankaların konut kredi seçenekleri ve bunların kullanım koşulları incelendi. İşte ayrıntılar...

YAPI KREDİ

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Yeni bir model geliştirdi

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen, “Konut kredileri kapsamında faizlerin düşmesiyle birlikte müşterilerden konut edinme amaçlı gelen kredi talepleri artıyor” diye konuşuyor. Yapı Kredi finansmanı alanında müşterilerine farklı seçenekler sağlanıyor. Örneğin, satın alırçacak evin değerinin tamamına yakma kredi veren ‘Yüzde 100 Mortgage”, “Ailem Sağolsun Mortgage” Ev Değiştiren Mortgage ürünleri bulunuyor. Bunların yanı sıra Anahtar Teslim Mortgage adıyla başka bir ürünü daha var. Anahtar Teslim Mortgage’ı konut kredisi ve ev alımına ilişkin harcamaları peşin ödemek yerine konut kredisi faiz oranı ile bireysel ihtiyaç kredisi şeklinde kullanılıyor. Ülgen, bu kredi seçeneğinin müşterilere ev satın alırken nakit kolaylığı sağladığını vurguluyor. Yapı Kredi’nin yurtdışında yaşayan T.C. vatandaşlan ve yabancı uyruklular için Mortgage ürünleri var. Bu ürün Türkiye’de satın alınacak konutlar için kullanılıyor.

Müşterilerine geri ödeme konusunda da çeşitli fırsatlar sunduklarını vurgulayan Ülgen, “Bunlar eşit taksitli, azalan ve artan taksitli, sabit taksit ve ara ödemeli ödeme yöntemleri gibi yararlanabilecekleri farklı alternatiflerden oluşuyor” diyor.

Yapı Kredi, konut finansmanında ilk kez uygulanan bir modeli deniyor. Banka, Dekar Yapı ile işbirliği yaparak “Ödeme Korumalı Finansman” adını verdiği bir konut kredisi ürün geliştirdi. Ülgen, ilk etabı Nisan 2020’de teslim edilecek projeye özel kredi oranlarıyla müşterilerine avantajlar sunduklarını söylüyor. Bu model kapsamında Dekar Yapının Kıyıbahçe Projesi’nden gayrimenkul satın alanlar, peşin ya da kredili olarak yaptıkları alım bedelleri üzerinde Yapı Kredinin blokesi oluyor. Satın j alman gayrimenkul bedelleri üzerindeki blokaj, proje ilerledikçe, ilerleme aşamasına göre parça parça kaldırılıyor. Böylece, projenin sağlıklı bir biçimde tamamlanması güvence altına alındığını vurgulayan Ülgen, “Bu işbirliği ile Türkiye’de konut alanında yarattığımız yeni finansman alternatifinin sektörde örneklerinin artarak çoğalacağına inanıyorum” diyor.

ALTERNATİF BANK

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

İşleri kolaylaştıran ürünleri var

Alternatif Bank, müşterilerine yüzde 1.23’den başlayan faiz oranlarıyla, 120 ay vadeye kadar istenilen ödeme planı dahilinde konut kredisi sunuyor. TL cinsinden kullandırılan konut kredileri için başvuru esnasında nüfus cüzdanı, ikametgah, gelir belgesi ve teminata verilecek gayrimenkulün tapusu ise istenen evraklar arasında yer alıyor. Kredi teminatı kapsamında da hayat sigortası yapılması gerekiyor. Alternatif Bank yurtdışında yaşayan, oturma veya yatırım amacıyla Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen yabancı uyruklu kişiler de artık konut kredisi kullandırıyor. Banka bu alandaki talepleri karşılamak amacıyla ‘Yurtdışında Yerleşiklere Mortgage”adlı yeni bir ürünü portföyüne ekledi. Konut kredisini yüzde 1.23’ten başlayan faiz oranlarıyla, 60 ay vadeye kadar esnek ödeme planıyla müşterilerine sunuyor.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren yaşanan kur ve faizlerdeki artışlar pek çok sektörde olduğu gibi konut sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini hatırlatan Alternatif Bank Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek, “Konut satışlarında fiyatlarda bir artış olmamasına rağmen tüketiciler taleplerini beklemeye aldı. Bu yılın neredeyse ilk yedi ajanda da benzer bir tabloyu gördük. Ancak bu jul ekonomide toparlanmaya zemin hazırlayacak adımların da etkisiyle ve özellikle son üç ayda Merkez Bankası’nm arka arkaya faizleri indirmesiyle sektörde olumlu bir rüzgar esmeye başladı” diyor.

AKBANK

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Ek ipotekle konutun tamamıne kredi

Akbank Perakende Bankacılık’tap sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen müşterilerimize talep ve tercihlerine göre uygun ödeme seçenekleri sunuyoruz. Konut kredilerinde ürün çeşitliliği, esnek ödeme planları ve büyük konut projeleri ile yaptığımız anlaşmalar ile müşterilerimize hizmet veriyoruz” diyor. Akbank aynı zamanda taksit ödemelerini gelirine göre düzenlemek isteyen müşterilerine esnek ödeme planı oluşturma imkanı sunuyor.

Kredi başvuruları ön onay sürecinde banka tarafından belirlenen politikalar çerçevesinde detaylı bir şekilde değerlendiriliyor. Daha sonra ön onay süreci tamamlanıyor. Ön onay sürecinin ardından ekspertiz süreci başlatılıyor. Ekspertiz sürecinde krediye konu taşınmazın değeri tespit ediliyor. Ekspertiz yapılırken gayrimenkulün lokasyonu, bina yaşı, imar durumu, fiziki durumu ve altyapısı, üzerinde ipotek olup olmadığı gibi kriterler dikkate alınıyor...

Yasal olarak ilgili konutun ekspertiz değerinin yüzde 80’ine kadar kredilendirme yapılabildiğini belirten Oğuz, “Bu oran ek ipotek verilerek yüzde 100’e kadar çıkabiliyor. Ekspertizin tamamlanması ile beraber ipotek işlemi de en kısa sürede sonuçlanıyor. Yapılan değerlendirmeler sonucunda işlemleri en kısa zamanda sonuçlandırarak, ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerindeki eve bir an önce kavuşmalarını sağlıyoruz” diyor.

Konut kredisi faiz oranlarındaki indirimlerin hem konut almak isteyenleri hem de konut üreticilerini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Oğuz, şu değerlendirmede bulunuyor: ‘Yükselen ' konut faizleri ile birlikte konut sahibi olmak isteyenler de bu ihtiyaçlarını ertelemişlerdi. Ancak bu indirimler sonrasında konut alimini erteleyen kişilerin, konut kredisine tekrar yönelmeye başladıklarını gözlemliyoruz. 2018 sonu ve 2019 başında çok düşük seyreden konut satış adetlerinin ve ipotekli satış adetlerinin de son dönemde yükseldiğini görüyoruz. Faiz oranlarına bağlı olarak konut talebinin artması, sektörün de hareketlenmesini sağladı. Faiz indirimlerine ek olarak, son dönemde kredi sahiplerine uygun faiz oranlarıyla kredilerini yeniden finanse etme imkanı sunuyoruz. Böylece kredi sahipleri, kredilerini ne zaman kullanmış olurlarsa olsunlar yeni faiz koşullarından faydalanarak daha rahat ödeme fırsatına sahip olabiliyorlar.”

GARANTİ BBVA MORTGAGE

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

25 farklı mortgage seçeneği var

Garanti BBVA Mortgage, 25 farklı mortgage ürünüyle dikkat çekiyor. Müşteriler, farklı ihtiyaçları göre düzenlenmiş bu ürünlerden birini istediklerini seçebiliyorlar. Banka söz konusu ürünleri kullanan müşterilerine kişiye özel ödeme planları oluşturuyor.

Bankanın konut alım değerinin tamamı için kredi talep eden ya da konut almak isteyen ancak mevcut evini satmayı bekleyen müşterileri için dikkat çeken bir ürünleri bulunuyor. Bunlar “Yüzde 100 Mortgage” ve “Erini Değiştirene Mortgage” olarak adlandırılmış. Banka, riskli binasını yenilemek için kredi kullanmak isteyen müşterilerine kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kredi kullandırıyoruz. Faizlerin daha da düşeceğini düşünen, bu sebeple konut alimim ertelemek isteyen müşterilerin taleplerine “Enflasyona Endeksli Mortgage” ürünü sunuluyor. Krediyi kullandıktan sonra faiz düşüşlerine göre kredi faiz oranı revize ediliyor.

Ekonomik gelişmeler nedeniyle 2018’in ikinci yarısı ve 2019’un ilk yarısının gayrimenkul sektörü açısından iri bir yıl olmadığını vurgulayan Garanti BBVA Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, “Konuta olan talepler iptal olmadı ancak ertelendi. Mortgage Kanununun çıktığı 2007’den bu yana sürekli çift haneli büyüyen sektör, 2018’in ikinci yansındaki ekonomik dalgalanmaların etkisiyle ilk kez 2018 sonunda yüzde 1 civannda küçüldü. 2019’un 8 ayında da bu trend devam etti. Ancak ağustos sonunda toparlanmaya başlayan sektörün toplam büyümesi 11 Ekim itibanyla yine yüzde 1 olarak gerçekleşti. Faizlerin yüksek olduğu dönemde ciddi anlamda bir talep birikmesi olduğunu düşünüyorduk. Biriken bu talebin faizlerin düşmesiyle birlikte realize olduğunu görüyoruz” diyor. Ülkemizdeki eski konut stokunun yenilenme ihtiyacına bağlı olarak konuta olan talebin devam edeceğine işaret eden Atay sözlerini şöyle tamamlıyor: “Türkiye genç bir nüfusa sahip hem bu genç nüfusun değişen hayat tarzı ve beklentileri konuta olan talebi artıracak. Son bir buçuk yıldan bu yana konut üreticileri artan maliyetlerine rağmen zam yapmadılar. Kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında da artışlar gündeme gelecektir. Bu nedenle içinde bulunduğumuz şu dönem ihtiyaçlarına uygun evi bulanlar için konut alımı açısından en doğru zaman diyebiliriz.”

KUVEYTTÜRK

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Size özel ödeme koşulları

Kuveyt Türk Bireyselden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral, “Ev sahibi olmak isteyenlerin bütçelerine katkıda bulunmak için düşük kâr oranı ve esnek ödeme seçenekleriyle konut finansmanı sunuyoruz” diyor. Bankanın şu anda konut finansmanındaki kâr oranımız 1.11. Sigorta ürünlerini kullanan Kuveyt Türk müşterileri için ise bu oran 1.08’e kadar düşüyor. Vade seçenekleri ise 120 aya kadar çıkıyor.

Oral, konut finansmanında müşterilerinin bütçesine ve ödeme planlarına göre alternatifler sunduklarını söylüyor. Örneğin “Sabit Ödemeli Finansman”da, taksit tutarının her ay aynı miktarda olmasını tercih eden müşterilere, 120 aya varan vadeler ve cazip oranlarla finansman sağlıyor. Hangi ay ne kadar ödeme yapacağını kendisi belirlemek isteyen müşteriler için “Düzensiz Ödemeli Konut Finansmanı” seçeneği var. Bu finansman aracılığıyla müşteriler taksit miktarlarını diledikleri gibi düşürüp yükseltebiliyor. Ara ödeme yapabiliyor ve kendilerine özel taksit planı oluşturabiliyor.

“Gurbetten Sılaya Gayrimenkul Finansmanından ise yurt dışında yaşayan, kazançları yabancı para cinsinden olan Türk vatandaşları ve mütekabiliyet listesinde yer alan yabancı ülke vatandaşları yararlanabiliyor. “Kentsel Dönüşüm Finansmanı”, 6306 sayılı kanun kapsamında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında oluşturulan bir finansman türü. Devlet destekli bu finansmandan yararlanmak isteyenler için kâr payı desteği konutta yıllık yüzde 4, iş yerinde ise yıllık yüzde 3.

TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Bütçenize göre ödeme kolaylığı

Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisinde ilk indirime giden bankalardan biri. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “Şu an itibarıyla faiz oranımız yüzde 1.22. Tüketicilere en uygun alternatifi sunan bankalardan biriyiz. Özellikle konut sahibi olmak isteyen veya yatırımını bu alanda değerlendirmek isteyen tüketicilere sunduğumuz bu avantajdan faydalanmak isteyen tüketiciler, kredi tutarı üst limiti olmadan, 120 aya kadar olan tüm vadelerde vaizde 1,22 faiz oranlı konut kredisi alabiliyor” diyor. TEB, tüm müşterilere ödeme güçlerine göre farklı ödeme planları oluşturuyor. Mendi, “Burada TEB olarak bizim için önemli olan müşterilerimizin bütçesine ve ihtiyacına göre kendisini zora sokmayacak en uygun çözümü üretmektir” diyor.

TÜRKİYE FİNANS

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

Anlaşmalı konut üreticileri var

Türkiye Finans müşterilerine 120 aya kadar yüzde 0.75 kâr oram fırsatı sunuyor. Banka Gayrimenkulleri ve Anlaşmalı Toplu Konut firmalarından alman konutlar için geçerli olan kampanya, 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek.

Türkiye Finans Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı M. Necati Özdeniz “Türkiye Finans olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarına avantajlı çözümler sunan kampanyaları ve uygulamalarımızı hayata geçirmeye devam ediyoruz. Faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak hayata geçirdiğimiz ‘Banka Gayrimenkulleri ve Anlaşmalı Toplu Konut Finansmanı’ kampanyamız ile müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermenin yanında Türkiye ekonomisine ve gayrimenkul sektörüne verdiğimiz desteği de sürdürüyoruz. Konut alimim teşvik etmek amacıyla müşterilerimize uygun vade ve avantajlı oranlarla finansman desteği sağlıyoruz” diyor.

Türkiye Finans müşterileri, bankanın anlaşmalı olduğu konut üreticilerinden konut satın alarak aylık vaizde 0.75 kâr oranı ile 120 aya varan vade seçeneklerinden yararlanabiliyor. Özdeniz, Türkiye Finans olarak önümüzdeki dönemde müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceklerini belirtiyor.

AZMİ SARIBAY-TURYAP YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

“Konut almanın tam zamanı”

Düşen konut kredisi ve yakın zamanda yaşadığımız deprem konut piyasasını yeniden harekete geçirdi. Emlak piyasasında satıcının çok, alıcının az bulunduğu bir dönemdeyiz. Talep az olduğu için fiyatlar oldukça aşağıya indi. Emlakfiyatlarının bu kadar uygun olduğu bir dönem hiç olmamıştı. Kamu bankaları 0.99'dan konut kredileri veriyor. Kredilerin konut almaya elverişli seviyede olması sektör için çok önemli. Vatandaşın tamamını peşin ödeyecek tasarrufu yok. Konut kredisi yoluyla, kira öder gibi üzerine katkıda bulunarak ev sahibi olmanın yolu yaygınlaşırsa piyasa canlanır.

Z.ALTAN ELMAS - KDNUTDERYÖNETİM KURULU BAŞKANI

Konut kredisinde faiz alternatifleri!

“Birinci elkonut alımı teşvikedilmeli”

Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası canlandı ve vatandaşlarımızyeniden konuta alımına yöneldi. Hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için moral verici bu gelişme neticesinde, yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi edeceğimizi umut ediyoruz. Maliyet artışlarının ev fiyatlarına yansıtılmadığı bu süreçte ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız bu f iyat ve oranlardan yararlanarak ciddi bir kazanç elde edecekler.

Yükselen konut talebinde konut alıcılarını birinci el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarının devreye alınmasıgerekiyor. Toplam satış içinde birinci el konut satışının artması inşaatsektörümüzü, sanayimizi, hizmet sektörümüzü ve dolayısıyla ülke ekonomimizi hızlandıracak. Hem büyümeye hem de istihdama katkı verecek. İnsanlarımız birinci el konutlarda yaşamaya başladıkça enerji verimliliği ve deprem tehdidine yönelik de çokciddi bir fayda temin edilmiş olacak. İstanbul'da 250 bin taşınmaya hazır konut stoku, insanlarımızın sağlam konutlara taşınması için önemli bir imkân. Bu imkânı hızlıca değerlendirmeliyiz. Bu konutların yenisi yüzde 4Q daha maliyetli inşa edilebilecek.

Konut kredisi faizlerindeki makas açıldı!

En uygun kredisini hangi banka veriyor?

 

 


Geri Dön