19 / 04 / 2024

Konut kredisinde taksitler ödenmezse ne olur?

Konut kredisinde taksitler ödenmezse ne olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde taksitleri ödenmeyen konut kredisinde konut kredisi borcunun kat edilmesinin ve kredinin muaccel hale gelmesinin ne anlama geldiğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...



Efendim bildiğiniz gibi vatandaş bankalardan muhtelif nedenlerle kredi kullanır. Bu kredilerin bir de geri ödemesi vardır. Geri ödemeler belli taksitler halinde ve belli faizler eklenerek yapılır. Ancak kredi sözleşmelerinde uzun uzun maddeler vardır. Adeta bir kitap gibi yazılmış sayfa sayfa maddeler kredi kullanılırken vatandaşa imzalatılır.

Konut kredisinde taksitler ödenmezse ne olur?

İşte bunların arasında belli seviyede taksitin ödenmemesi durumunda, kredinin tümü ile geri ödenmesi şartı da vardır. Bu şartlar gerçekleştiğinde banka müşterisine bir ihtar gönderir ve ‘hesabı kat ettim, borç muaccel oldu, hadi gel borcun tamamını öde’ der. ‘Kat ettim’ demek, ‘hesabı kapattım’ demektir. ‘Muaccel hale geldi’ demek de ‘kalan kredinin artık taksitler halinde geri ödemesi bitti, şimdi kalan borcu bir defada ödeyeceksin’ demektir.

Okuyucumun yakınının kredi borcunda geri kalan 29 bin liraymış. Şimdi banka diyor ki ‘bu kredi hesabın kapandı, bir hafta içinde 29 bin lira ve bakiyesini ödemezsen icralık olacağız.’ Ancak aklıma takılan bir husus var; kredi kullandıran kuruluşun temerrüt ihtarının geçerli olması için vatandaşa bir hafta değil 30 gün süre vermesi gerekiyor.

Birleştirilen daireler için çift aidat bedeli mi ödenir?

Konut kredisi faizlerinde savaş depremi!

Konut satışlarına yeni düzenleme! Ön ödemeli satışlarda teslimler gecikmeyecek!


Geri Dön