29 / 03 / 2024

Konut kredisine talep yüzde 50 düştü!

Konut kredisine talep yüzde 50 düştü!

Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, Nisan ayından itibaren konut kredisine talebin yüzde 50 düştüğünü açıkladı.



Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, Nisan ayından itibaren ticari kredilerde ciddi bir artış olacağını belirterek, bankacılık sektörü olarak bu talebi karşılayacak likiditesi bulunduğunu ve bu talebin korona etkisi geçene kadar süreceğini vurguladı.

Kredipazarı'nda yer alan habere göre; Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, "CEO Club Online Summit"te şu açıklamaları yaptı:

Faizlerin, anapara ödemelerinin ertelenmesi gerekli ve yerinde bir karar, hepimizin önceliği çarkların durmaması, üretimde kesintiler olsa da sanayi tesislerinin sürdürülebilir olması bankacılığın şu anki konumu, sermaye gücü, her sektöre yetecek durumda; alınan ekonomk kararları çok müspet buluyoruz.

Ciddi Nakit Problem Olacak

Hatta bazı firmaların ihtiyaçları eğer bu kararlarda belirtilenlerden daha ötesinde aksiyon almayı gerektiriyor bankaların bunu alacak durumları da var. Önümüzde nakit akışlarımızı öngöremediğimiz, ne olacağını bilmediğimiz birkaç aylık dönem var, nisan ayında çok ciddi bir nakit akışı problem olacak. Ama bir taraf; bankaların likiditesi, mal gücü bunu çok rahat karşılayacak durumda, kimse endişe etmemeli.

Ticari Kredide Artış Bireysel Kredide Düşüş Var

Nisan ayı ile beraber likidite amaçlı (kurumsal/tcar) yüksek kredi talebi olacak, bu talebinde süreç (korona) sonlanana kadar devam edeceğini düşünüyorum. Bireysel tarafta hem konut kredisi, hem taşıt kredisi hem de tüketici kredilerinde talep %50 üzerinde düşüş göstermeye başladı; kredi kartı harcamalarında %30 üzer düşüş var.

Desteklerin Devamı Gelecek

Yatırımlar açısından herkes sabit getirili, riskli olmayan eleman arayışında; bu dönemde dolar en fazla talep gören araç oldu. Açıklanan çek ödeme destek kredisi paket ve ekonomik istikrar kalkanı kredi desteği paketler öncü iki paket, bunun devamının  geleceğini düşünüyorum.

2020 Mart sonunda konut kredisi faizleri ne oldu?

Konut kredisi ertelemelerine bir müjde daha geldi!


Geri Dön