24 / 04 / 2024

Konut kredisini ucuza getirmenin püf noktaları!

Konut kredisini ucuza getirmenin püf noktaları!

Kredi faizleri son dönemde hızla düşüşe geçti. Kredide tek maliyet faiz değil. Konut kredisi çekerken gizli masraflara dikkat edip, bankalardan biraz daha ucuz kredi alabilirsiniz.



Hem konut hem de ihtiyaç kredi faizleri  son zamanlarda hızla geri çekildi ama halen gelinen seviye yüksek bulunuyor. Posta Gazetesi'nden Hülya Çaylak'ın haberine göre; faizlerdeki düşüşün devam etmesi planlanıyor. Ama acil ihtiyaçlar için ister ev, ister ihtiyaç kredisi olsun bazı noktalara dikkat edip faiz maliyetlerini aşağı çekebilirsiniz. Bu yolla aylık taksitlerde hem de toplam maliyette bütçenizi rahatlatabilirsiniz. İşte ucuz kredinin püf noktaları...

TOPLAM MALİYET

Konut kredisi temin ederken herkes faize bakıyor. Ancak bakılması gereken tek nokta faiz değil. Masraflar toplamının ne kadar olduğu da sizin için büyük önem teşkil ediyor. 

FARK AÇILIYOR

Gerçekte bakılması gereken faiz oranı, masraflar dahil faiz oranın oluyor. ‘MDFO’. Peki bunlar neler? Banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV), kaynak kullanım destekleme fonu (KKDF), ekspertiz ücreti, istihbarat ücreti, ipotek ücretleri, avukat masrafı, hizmet bedeli, hayat sigortası ve DASK.

KARŞILAŞTIRIN

Hem daha düşük kredi oranı hem de daha düşük masrafları alanı seçip uygun krediyi bulabilirsiniz. Bunun için biçok bankadan teklif almasınız. Aldığınız tekliflerin de yazılı olmasına dikkat edin. Bu tekliflerde neye ne kadar ödeyeceğiniz ve vade sonu masraflarınız bulunur. Böylece teklifleri birbiriyle karşılaştırın. 

FAİZLERİ İNCELEYİN

İki bankada faiz aynı olduğu halde tahsis ücreti az olan krediyi daha ucuz veriyordur. Örneğin; 100 bin liralık, 120 ay vadeli ve yüzde 1.28 faizli konut kredisi alalım. burada masrafsız toplam maliyet 196 bin 200 lira oluyor.ancak masraflar eklendiğinde bu yüzde 1.28’lik oran 1.36’ya yükseliyor ve ödediğiniz toplam maliyet 203 bin 400 lira oluyor. 

SİGORTA AVANTAJI

Konut kredisi alırken DASK zorunlu olsa da hayat sigortası yaptırmak zorunlu değilsiniz. Ancak yaptıranlar için daha cazip faiz imkanı sunuluyor. Örneğin; 48 ay vadeli 50 bin liralık bir ihtiyaç kredisinde sigorta yaptıran müşteri, vade sonunda ödeyeceği 250- 300 liralık hayat sigortasına karşılık 2400 lira avantaj sağlıyor.

Seçim öncesi konut kredisi faiz oranları ne durumda?

Bankaların konut kredisine uyguladığı masraflar nelerdir?


Geri Dön