27 / 04 / 2024

Konut kredisiyle ev almayı düşünenler dikkat!

Konut kredisiyle ev almayı düşünenler dikkat!

 Konut kredisi kısa zamanda birikim yapmadan konut sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden biri olarak görülüyor. Peki konut kredisi çekerken nelere dikkat etmeli?



Ev almak isteyen vatandaşların yakından takip ettiği konut kredisi faiz oranlarında değişim sürüyor. Konut kredisi kısa zamanda birikim yapmadan konut sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden biri olarak görünüyor. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, konut kredisi sayesinde çok fazla kişi konut sahibi olmuştur.

Fakat bu kredi türünü kullanmak amacıyla bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlamanız gerekiyor. Öncelikle konut kredisi kullanmak istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalı. Aksi durumda yaptığınız konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında konutu ipotek altına alırlar. Bu şartla da müşteriye kredi verirler.

Bankalar verecekleri kredi miktarını evin belirlenen fiyatının yüzde 80'i olarak belirlemiştir. Yani asla alacağınız konutun tutarının tamamını kredi olarak çekemezsiniz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde konutun değeri banka tarafından hesaplanır. Konut için verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir.

Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan vatandaşın kredi notunun iyi bir düzeyde olması Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk önce dikkat ettikleri nokta kredi notudur. Eğer kredi notunuz düşükse bankalardan kredi alma ihtimaliniz de oldukça düşüktür. Bu yüzden bankalarla olan ilişkilerinizi iyi tutmanız yani ödemelerinizi aksatmadan yapmanız gerekir.

Konut kredisinde geri ödeme planı da oldukça önemlidir. Çünkü aldığınız konut bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda konut bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planlarını iyi oluşturmak gerekiyor. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 sene arasında değişiyor. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir zamandır ve bu süreler arasında kendinize uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve konutun riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvuru yapabilirsiniz.

 

Konut kredisi alacaklar dikkat! Nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön