18 / 04 / 2024

Konut pazarlamasında Arap kriteri!

Konut pazarlamasında Arap kriteri!

Aremas Gayrimenkul Kurucu Genel Müdürü Vedat Arslan, Arap müşteri yoğunluğunun fazla olduğu konut projelerinde, daire teslimleri yapılıp yaşamlar başladıkça sıkıntıların yavaş yavaş ortaya çıktığını söyledi.



İstanbul Avrupa Yakası'nda, özellikle Halkalı, Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelerdeki kimi projelerde Arap müşteri yoğunluğunun yerli müşteriden oldukça fazla olduğunu belirten Arslan; “Bu projelerin çoğunda henüz yaşam başlamadığı için, şu an genel olarak bir sorun görülmemektedir. Ancak, inşaatı tamamlanan ve yaşamın başladığı 1-2 projede sorunlar baş göstermeye başladı bile. Bu sorunların temelinde de bazı Arap ev sahiplerinin kendi ülkelerindeki yaşamın aynısını burada da sürdürmeye çalışması var. Duyuruların Arapça / Türkçe yapıldığı bu sitelerde, bazı Türk ev sahiplerinin de bu durumdan rahatsızlık duymaya başladığını gözlemliyoruz. Bu durumun, önümüzdeki 1-2 yıl içinde teslim edilecek ve Arap ev sahiplerinin ağırlıkta olduğu projelerde daha da fazla sorun haline getirileceği tahmin ediyoruz. Ancak, projesinin yüzde 5-10’una kadarını yabancılara satan projelerde bu sorun oluşmayacaktır.


Yaşanmaya başlanan bu sorunlardan dolayı, önümüzdeki yıldan itibaren pazarlamada farklılaşma ve değişen trendleri takip etme adına, müşteri segmentasyonunda 1 adım ileri gidilerek “sadece Türklere veya sadece yabancılara satılan” konut projelerinin oluşmaya başlayacağını düşünüyorum. Özellikle, Sapanca, Yalova, Bursa gibi bölgelerde sadece Arap Yarımadası’nda pazarlaması yapılan projeler gelmeye başladı. Önümüzdeki yıldan itibaren, “Sadece Türklere ev satıyoruz” diyerek farklılaşacak ve bunu bir pazarlama söylemi olarak kullanacak projelerin de var olmaya başlayacağını şimdiden söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.


Konut satışlarında başarılı olmanın temel kuralının, müşteriyi doğru tanımaktan ve müşteri beklentilerinin değişen trendler çerçevesinde doğru tahlil edilmesinden geçtiğini belirten Arslan; “nasıl ki bir dönem 1+1 yoğunluğunun çok fazla olduğu projelerden 1+1’lerin azaldığı hatta hiç konulmadığı projelere dönmeye başladıysak veya bir dönem hayatımızdan çıkmaya yüz tutmuş olan balkonlar yeniden geri geliyorsa; Mütekabiliyet Kanunu ile hayatımıza hızlı giriş yapan Arap müşteriler de yapılacak segmentasyon çalışmaları ile kendilerine özel projelere gireceklerdir” dedi.


İnşaat&Yatırım




Geri Dön