20 / 04 / 2024

Konut piyasasında alarm zilleri çalıyor. Ev fiyatları nasıl etkilenecek?

Konut piyasasında alarm zilleri çalıyor. Ev fiyatları nasıl etkilenecek?

Küresel konut piyasası karıştı. Türkiye'de de konut piyasası durdu. Konut  fiyatları nasıl etkilenecek? Konut fiyatları düşecek mi? Düşecekse ne zaman? Ucuz kredi dönemi geri gelecek mi?



Bloomberg’in yaptığı analize göre; Merkez Bankalarının hızlı bir şekilde faiz artırımına gitmesi nedeniyle Sidney, Stockholm ve Seattle gibi dünya konut piyasasının kalbinin attığı pek çok bölgede konut piyasası daraldı ve ev fiyatları düşerken alıcılar da geri çekilmeye başladı. Analize göre, hane halkı servetinin en önemli bileşenlerinden biri olan gayrimenkuldeki durgunluk, küresel ekonomideki beklentileri daha da olumsuz hale getiriyor.

Konut fiyatlarında düşüş daha yeni başlıyor

Avustralya ve Kanada gibi fiyatların hızla yükselmesine neden olan ülkelerdeki hızlı fiyat düşüşleri dikkat çekerken analistler dünya çapındaki düşüşün daha yeni başladığına işaret ediyor. Kredi ödemelerinin artması da alıcıları konut pazarına girmekten caydırırken bu durum emlak fiyatlarını da baskılıyor.

IMF’nin küresel ev fiyatları üzerine yazdırdığı makalenin yazarlarından biri olan Japon Hosei Üniversitesi’nden Hideaki Hirata, 2023 ve 2024’te küresel olarak senkronize bir şekilde konut piyasasında düşüş gözlemleneceğini söyledi.

"Şok edici etkileri olabilir"

Nomura Holding Küresel Pazar Araştırması Bölüm Başkanı Rob Subbaraman ise, borç almış genç ailelerin, reel ücretlerin düştüğü bir dönemde faiz oranlarında yaşanan artışın şok edici etkilerinin olabileceğine dikkat çekti. ABD, Fransa gibi ülkelerde geçmişte sabit kredi ile konut sahibi olanların rahat olduğu ancak yeni kredi almanın çok zor olduğu kaydedildi. Analizde ayrıca Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde değişken faizli kredilerin payı oldukça yüksekliğine işaret edilerek bunun da büyük bir risk oluşturduğu kaydedildi. Uzmanlar ayrıca konut piyasasının hareketli olduğu ülkelerde konut fiyatlarındaki yükselişin durmasını bekliyor.

İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada tepe taklak 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön