19 / 03 / 2024

Konut projelerinde fiyatlar yüzde 20 arttı!

Konut projelerinde fiyatlar yüzde 20 arttı!

Faizlerin düşmesi müteahhitleri de hareketlendirdi. Konut projelerinde ve “yap-sat” tarzı birçok butik projede fiyatlar yüzde 10-20 oranında artış gösterdi.



Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi, sadece vatandaşı değil müteahhitleri de hareketlendirdi. Bazı konut projelerinde ve “yap-sat” tarzı birçok butik projede, fiyatlar yüzde 10-20 bandında yükseldi. İkinci el piyasada da durum değişmiyor. Vatandaşlar, azalan faiz yükü ve artan vade avantajı nedeniyle ev hayallerini gerçeğe dönüştürmek isteyenlere hayal kırıklığı yaşatıyor. Müteahhit firmalar ise; durgunluk, yüksek faiz ve maliyetlerin artması nedeniyle fiyat yükseltmediklerini, küçük oranlardaki yükselmenin “gecikmiş” ve “kaçınılmaz” olarak fiyata yansıdığı kaydediliyor. İstanbul’da konut kredisine talepler; Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Arnavutköy’de, Anadolu Yakası’nda ise Tuzla, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Çekmeköy ilçelerinde daha da hareketlendi. Emlakçılar; vatandaşların en çok 150-400 bin TL fiyatlarında ev baktığını, ilçelere, fiyatların bu aralıkta olduğu için talebin arttığını, daha yüksek rakamlar istemediğini kaydediyor.

PİYASAYI 2. EL SIRTLIYOR

2019 yılının ilk 7 ayında Türkiye'de 608 bini aşkın konut satıldı. Konutların yüzde 59,7’si ‘ikinci el’ konut satışından oluştu. 2017 yılında yüzde 34, geçen yıl yüzde 33 olan ikinci el konut satışları, daha yatay giden fiyatlar sebebiyle tercih ediliyor.

SEKTÖR BALTALANIYOR 

Zam oranları hakkında konuşan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa “Konut talebi olması için hem kredilerin hem de konut fiyatlarının aşağıda olması lazım. Kamu bankaları faizi aşağı çekince talep oluştu ama bazı ev sahipleriyle müteahhitler ‘Tüketicinin cebinden çıkacak para azaldı, bunun bir miktarını ben alayım’ anlayışıyla zam yaptılar. Dolayısıyla da başta Kadıköy olmak üzere bazı ilçelerde satılık evlere talepler düşük faize rağmen azaldı. Ümraniye, Çekmeköy, Beylikdüzü’nde ve Esenyurt’ta satışlar var. Çünkü talepler 300 ile 500 bin TL arası evler için yüksek.  Satışlar iyi gidiyor”  diye konuştu. Bağdat Caddesi, Kozyatağı gibi yerlerde lüks adı altında binlerce konut inşa edildiğini ve fiyatlarının da arttığını belirten Aşa “İstanbul’u geziyoruz. Zaten balon olan fiyata bir de zam yapmak, konutta canlanmasını beklediğimiz talebi baltalamaktan başka bir işe yaramıyor” dedi.

STOK ALARMI

Ocak 2019 sonu itibarıyla İstanbul’da 371 bin 411 konut, tüm Türkiye’de ise 833 bin 569 konut satılması amaçlanıyor. İstanbul’da konut stok oranı yüzde 7,78 ile en yüksek Esenyurt’ta, yüzde 0,30 ile en düşük Beykoz’da İstanbul’da konut stok oranının en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir, Sancaktepe ve Tuzla. Konut stok oranının en düşük olduğu ilçeler ise sırasıyla Beykoz, Adalar, Çatalca, Sarıyer ve Beyoğlu oldu. 
 

Konut projelerinde fiyatlar yüzde 20 arttı!

Konuttaki stok alım için fırsat!

İstanbul'da getiri potansiyeli en yüksek 40 markalı konut projesi!

7 banka konut kredi faiz oranlarını indirdi!


Geri Dön