25 / 04 / 2024

Konut sahipleri fiyatı, bankalar faizi düşürsün!

Konut sahipleri fiyatı, bankalar faizi düşürsün!

Konut fiyatları Eylül'de yüzde 0.84 arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Hem bankalar faizlerde hem mülk sahipleri fiyatlarda indirime giderse ancak o zaman inşaat sektörü de piyasalar da canlanır’ diye konuştu.



Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada, uygulanmakta olan konut kredi faizlerinin halen yüksek olduğunu dile getirdi. Aydınlık gazetesinde yer alan habere göre, Eylül'e kadar konut satışlarında görülen artışın durduğunu dile getiren Palandöken, konut fiyatlarında yapılan artışın da bunda etkili olduğunu söyledi.

‘EKİMDE AZALDI’

Bendevi Palandöken, düşen konut kredi faizlerine rağmen Ekim'de Eylül'e göre satışlar azalırken halen satılmayan binlerce konut bulunduğunu söyledi. Palandöken, "Geçmiş yıllarda uygulanan 0.60, 0.61 ve 0.67 seviyelerindeki konut kredi faizlerine mutlaka geri dönülmeli" diye konuştu.

Bendevi Palandöken, konut satışlarında kısa süre bir yükselme yaşadığını fakat Ekim ayında durumun değiştiğini söyleyerek, şu şekilde konuştu: "Faizlerin düşmesi ile konut kredilerinde de faizler yüzde 1’in altına düştü. Bankalar yüzde 0.98 ile yüzde 0.99 oranında faiz ile konut kredisi veriyor. Fakat bu olumlu durum, bir anlık yükselme dışında kalıcı ve sürekli artan satışlara neden olmadı. Üçüncü çeyrekte konut satışları ikinci çeyreğe göre yüzde 44, eylül ayındaki satışlar ağustos ayına göre yüzde 30 arttı. Fakat ekim ayında eylül ayına göre konut satışları dört bin azaldı."

‘KONUT FİYATLARI ARTTI’

Henüz satılmayan en az 500 bin konut olduğunu dile getiren Palandöken, konuşmasına şu şekilde devam etti: "İnşaat sektörünün canlanması, vatandaş ve esnafımızın daha kolay bir şekilde ev sahibi olması için bankalar, konut kredi faizlerini dişe dokunur seviyeye çekmeli. Öte yandan konut fiyatları eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.84 arttı. Mülk sahipleri faizler düştüğü için konut fiyatlarını artırmamalı. Hem bankalar faizlerde hem mülk sahipleri fiyatlarda indirime giderse ancak o zaman inşaat sektörü de piyasalar da canlanır."

 

2019 Ekim'de 142 bin 810 konut satıldı!


Geri Dön