19 / 03 / 2024

Konut satış sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Konut satış sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Müteahhit firma ile tüketici arasında yapılan konut satış sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için noterde hazırlanması gerekiyor. Peki, konut satış sözleşmesi noter ücreti ne kadar? Bu ücreti kim öder?



Konut satış sözleşmesi noter ücreti ne kadar?

Müteahhit firma ile tüketici arasında yapılan konut satış sözleşmelerinin geçerli olabilmesi için bazı şartlara uygun olması gerekiyor. Öncelikle konut satış sözleşmesi kurulmadan en az bir gün önce en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir şekilde düzenlenen ön bilgilendirme formunun tüketiciye verilmesi gerekiyor.


İnşaat çalışmaları henüz başlamamış veya devam eden proje için yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapılamıyor.


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi, kat irtifakı devrinin tüketici lehine tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte yapılacak yazılı bir sözleşme şeklinde veya noterliklerde düzenleme şeklinde yapılan satış vaadi sözleşmesi ile kurulur. 


Aksi halde sözleşme geçersizdir. Satıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez.


Satıcı, geçerli bir sözleşme yapılmış olmadıkça tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.


Peki, konut satış sözleşmesi noter ücreti ne kadar? Konut satış sözleşmesi noter ücretini kim öder?


Konut satış sözleşmesi noter masrafları; satıcı tarafından ödenecek olsa bile konut alıcısına yansıtılıyor. Örneğin 150 bin TL satış bedeli olan bir konutun noter ücreti ortalama 3 bin TL olarak hesaplanıyor.



Konut satış sözleşmesi damga vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön