26 / 04 / 2024

Konut satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?

Konut satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?

Bir kimse, eşiyle beraber yaşadığı, aile hayatı sürdürdüğü aile konutunun üzerinde, eşinin rızası olmadan bazı tasarrufları gerçekeleştiremiyor. Peki, konut satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?



Konut satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?

Aile konutu şerhi bulunan bir konutun satılması veya kiraya verilmesi için eşin "eş muvafakatnamesi" olarak adlandırılan onayı vermesi gerekiyor. Eşinin rıza olmadan taşınmaz üzerinde yapılabilecek işlemlere kısıtlamalar getiriliyor. 


Türk Medeni Kanunu'na göre,eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor. 


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. Peki, konut satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?


MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Eş muvafakatnamesi gerektiren durumlar nelerdir?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön