19 / 04 / 2024

Konut satışlarındaki artış fiyatları nasıl etkileyecek?

Konut satışlarındaki artış fiyatları nasıl etkileyecek?

2020 Haziran'da konut satışları 190 bini geçti. Satışları etkileyen ana unsur kredi faiz oranları olurken, satışların artması da fiyatları etkiledi. Haziran'da konut fiyatlarındaki artışın daha da fazla olacağı öngörülüyor...



Haziran ayı konut satışları 190 bini aştı. Kamu bankalarının düşük faiz kampanyası satışları etkileyen ana unsur oldu. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Zeynel Balcı, bugünkü köşesinde konut satışlarını ve konut fiyatlarını kaleme aldı. 

İşte Zeynel Balcı'nın 'Piyasalarda trendler korunuyor' başlıklı yazısı...

İç ekonomik gündemde geçen hafta yoğun bir veri akışı vardı. Haziran ayı konut satışları 190 bini geçti. 101 bini ise ipotekli, yani banka kredili. Mayısta konut satışı 50 bindi. Kamu bankalarının verdiği çok düşük faizli kredi etkisini gösterdi. Ayrıca koronavirüs nedeniyle ekonomilerin kapandığı dönemde taleplerin ertelenmesinin etkisi ve yaz aylarında mevsimsel olarak konuta talebin artıyor olması da biraz katkı yaptı. 

İnşaat sektörünün lokomotif sektör olması ve ekonomiye can suyu vermek için başvurulan düşük faiz ana etken tabi ki. Dikkat çeken bir diğer konu ise konut fiyat endeksinde görülen artış. TCMB verilerine göre mayıs ayında konut fiyat endeksindeki artış yıllık bazda yüzde 23 olarak gerçekleşmiş. Haziranda da konut fiyatlarındaki artış muhtemelen daha yüksek çıkacak. Talep artınca konut fiyatları da artmış.

Konut alacaklar dikkat! Fiyatlar artacak mı düşecek mi?


Geri Dön