27 / 04 / 2024

Konut sitelerinde aidatlar neye göre belirlenir?

Konut sitelerinde aidatlar neye göre belirlenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde apartman sakinlerinin aidat ödemelerini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde aidat ödemelerinin nasıl olması gerektiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu," Brüt 172, 220, 340, 395 ve 440 metrekarelik, 8 blokta 80 daireli bir sitenin kat maliki sakiniyim. Sitede 3 güvenlik görevlisi ve 2 müstahdem daimi olarak görev yapıyor. Bugün için en küçüğü 172 metrekare veya en büyüğü 440 metrekare olsun istisnasız bütün daire sakinleri aylık 550 TL aidat ödemektedir. Bu adil bir durum değilse beni nasıl hareket etmem gerektiği hususunda bilgilendirirseniz müteşekkir olurum." sorusunu yöneltti.

Konut sitelerinde aidatlar neye göre belirlenir?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Okuyucum bu konuda öncelikle yönetim planına bakacak. Yönetim planında ortak giderlerin paylaşımı ne şekilde düzenlenmiş. Şayet bu konuda bir açıklık var ise buna uyulacak. Yönetim planında giderlerin paylaşımı için bir açıklık yok ise bu halde de Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesi uygulanacak.

Bu maddeye göre de kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi gideri eşit, diğer giderler arsa payı oranında ödenecek. Toplantılarda yönetim planının bu paylaşım tarzına, şayet yönetim planında açık hüküm yok ise yasanın 20’nci maddesine aykırı bir karar alındı ise bunun iptali için dava açılacak.

Konut sitelerinde aidatlar neye göre belirlenir?

Pek çok binada, bağımsız bölüm maliklerinin elinde yönetim planı olmadığı için içeriği de bilinmemektedir dolayısı ile bu halde de bağımsız bölüm maliklerinin tapu müdürlüğünden binalarına ait yönetim planı örneği temin etmelerinde büyük yarar olacak. Okuyucumun sözünü ettiği sitesindeki daire büyüklükleri gerçekten çok farklı elbette eşit ödeme adaletsizliğe neden olacaktır.

Mirasçılar emlak vergisinden muaf mı?


Geri Dön