26 / 04 / 2024

Konut sitelerinde gider şablonu!

Konut sitelerinde gider şablonu!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "konut sitelerinde gider şablonu" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Herhangi bir organizasyonun, özellikle mali değerlendirmelerindeki  standartları yakalayabilmek ancak analitik bir ölçümle mümkün olmaktadır. 


Site yönetimlerinin mali yapısalı içinde bulunan işletme projelerini oluşturulmadan önce sağlıklı bir tahmin için, sonrasında ise kontrol mekanizması olarak bir şablon kullanımı söz konusudur.


Çok özel mimari ve kompleks yapılar için keşif gerekmekle birlikte; ülkemizdeki konut sitelerinde aşağıdaki gider şablonu ( +- ) % 5 lik bir toleransla geçerlilik bulmaktadır:


Personel (giydirilmiş) giderleri: %55


Enerji giderleri : %25


Bakım-onarım –idari giderler: % 20


Sitelerin mali yapısalını kooperatif, dernek veya ticari firmalar gibi bütçe değil işletme projesi oluşturur.  Kar, denk bütçe gibi terimler site yönetiminde anlam taşımaz, site yönetimlerinde tahmini bütçe yapılır ki, site yönetimleri Türkiye Muhasebe Standartlarına ve Vergi Usul Kanununa tabi olmadığı gibi, yönetimlerin tüzel kişiliği de yoktur.


www.konutsitesiyonetimi.com



Site yönetiminin karakterini müteahhitler belirler!



Geri Dön