29 / 03 / 2024

Konut talebinde toparlanma başladı!

Konut talebinde toparlanma başladı!

Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, Mart ayından itibaren konut talebinde artış trendinin yeniden başladığını değerlendirdi...



Satış Çözümleri kurucusu Soner Keleş, Mart ayından itibaren konut talebinde artış trendinin yeniden başladığını değerlendirdi...

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020’de corona virüs salgınını Küresel Pandemi olarak ilan etmesi ile birlikte dünyada ve ülkemizde küresel finans piyasaları ciddi bir şekilde etkilendi. Pandemi sürecinin devam etmesine rağmen geçtiğimiz yılı 1,5 milyon adetlik rekor satış ile kapatan gayrimenkul sektörü 2021 yılının ilk iki ayına iyi başlamadı. Salgın nedeniyle durgunluğun etkilerinin devam ettiği 2021 yılının ilk çeyreğinde 80 bin rakamın altına kadar düşen konut satışları Mart ayından itibaren tekrar toparlanmaya başladı. Normalleşme sürecinin hızlanması ile birlikte önümüzdeki dönemde gayrimenkule olan ilginin artarak devam etmesi beklenmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 111 bin 241 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 7 konut satışı ve yüzde 19,8 ile en yüksek paya sahip oldu.

Konut talebinde toparlanma başladı!

Bu yılın başından itibaren bankaların konut kredisi faizlerindeki artış ipotekli konut satışlarını azalttı. Türkiye genelinde Mart ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,7 azalış göstererek 21 bin 815 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 19,6 olarak gerçekleşti. Sektörde normal koşullarda yüzde 35 seviyelerinde olması gereken ipotekli satışların azalması sektörün ilk çeyreğinde olan ilginin düşük kalmasında ana etkeni olarak görüldü. Ancak konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1,50 seviyelerinde seyretmesine rağmen Mart ayında yükselişe geçen konut talebin önümüzdeki süreç için devam edeceğinin göstergesidir. Özellikle kredi oranlarında yapılacak olan yeni kampanyaların sektördeki canlılığı daha da arttıracağı beklenebilir. 

Konut talebinde toparlanma başladı!

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 azalarak 33 bin 365 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,0 oldu. 2021 yılı Mart ayı sonu itibariyle gerçekleşen birinci çeyrek ilk el konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25,2 oranında düşerek 80 bin 370 adet açıklandı. Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının konut alımını teşvik eden düşük vade oranlarıyla verdikleri krediler sayesinde artan konut satışları, mevcut stokların erimesini de destekledi. Bir süredir sektördeki daralmayla birlikte yeni ruhsat alımı da azalınca, stokta son 10 yılın en yüksek oranlı azalmalarından biri yaşandı. Toplam satış içerisinde projeden ve müteahhitten konut satışını ifade eden ilk el satışların azalmasındaki en büyük etkenin yeni konut stokunun azalması olarak görülebilir. Son 3 yılda ise yeni konut yapımına ilişkin alınan ruhsatlar büyük düşüş gösterdi. Yıllık 1 milyon 200 bin civarında konut üretilirken yapılan hesaplara göre bu oran 300 binin altına düştü. Türkiye genelindeki konut stokunda önemli bir azalma olduğu ancak buna rağmen konut ihtiyacın halen devam ettiği görülmektedir.


Dünya’da konut fiyatları yükseliyor!

2021 Mart'ta 111 bin 241 konut satıldı!


Geri Dön