19 / 04 / 2024

Konut yatırımı döviz ve altından daha fazla kazandırdı! 

Konut yatırımı döviz ve altından daha fazla kazandırdı! 

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son bir yılda konuta yatırım yapanların diğer yatırım araçları olan döviz ve altına göre daha fazla kazandıklarını belirtti.



Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son bir yılda konuta yatırım yapanların diğer yatırım araçları olan döviz ve altına göre daha fazla kazandıklarını belirtti. İşte Soner Keleş'in konuyla ilgili o yazısı...

Günümüzde birikiminizi değerlendirebileceğiniz birbirinden farklı yatırım seçenekleri vardır. Bunlar arasında konut, dükkân, ofis, arsa gibi gayrimenkul yatırımları olabileceği gibi döviz, vadeli hesap, altın gibi menkul değerler üzerine de olabilir. İnsanlar kazançlarını korumak ve kendilerine ek gelir sağlamak için birçok yatırım aracını kullanırlar. Ülkemizde en çok rağbet gören yatırım enstrümanları ise genellikle gayrimenkul, döviz veya altın seçeneğidir.  Finansal yatırım araçlarının getiri göstergeleri, yatırımcı için tek veri olmasa da en önemli ölçütlerden birisidir. Tüketicilerin yatırımları yaparken tüm değişkenleri değerlendirmesi gerekir. Yatırım araçları içerisinde bazı araçlar, kısa sürelerde diğer araçlara göre daha fazla kazandırabilmektedir. Ancak geçmişte böyle olması, gelecekte de böyle olacağı anlamına gelmemektedir. 

Konut yatırımı döviz ve altından daha fazla kazandırdı! 

Son bir yıla baktığımızda ise hızla artan inşaat maliyetleri ve azalan konut stokları yeni üretilen konut fiyatlarında yüksek oranlarda değer artışlarına neden olmaktadır.  Bir örnek ile ifade etmek gerekir ise; 1 yıl önce 500 bin TL paranızla 657 adet çeyrek altın veya 63 bin 690 dolar alabilirdiniz. Aynı dönemde İstanbul’un merkeze yakın ulaşım imkanları gelişmiş bir ilçesinde yer alan markalı konut projelerinden m2 fiyatı 8-10 Bin TL’den 1+1 tip bir konutu yatırım amacı ile satın alabilirdiniz. Bugüne geldiğimizde ise… 1 yıl önce 500 bin TL’si ile kuyumcudan altın alan bir kişi, bugün aynı kuyumcuya 657 çeyrek altını götürdüğünde kendisine kuyumcunun ödeyeceği tutar 830.000 TL iken diğer taraftan döviz yatırımı yaptıysanız eğer elinizdeki 63 bin 613 doları döviz bürosuna götürüp bozdurmak isterseniz de döviz bürosu size 878 bin 980 TL ödeyecektir.  Peki 1 yıl önce konut alanlarda durum ne oldu?  Bugün İstanbul’un merkezi ilçelerinde yer alan ve yeni başlayan konsept projelerde artan inşaat maliyetleri ile birlikte 1+1 tip konut için 1 milyon ila 1,5 milyon TL arasında değişen konut fiyatları görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında 1 yıl önce yapılan konut yatırımının hem kira getirisi hem de değer artış kazancı olarak altın ve dövize göre en az %15-20 arası daha fazla getiri sağladığı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda yatırım amacı ile alınan konuttan elde edilen kira geliri de eklenince konut yatırımcısının altın ve dolar yatırımcısından daha fazla kazanmış olduğu görünüyor. 

Konut yatırımı döviz ve altından daha fazla kazandırdı! 

Tasarruflarını ya da gelirlerini en kazançlı şekilde değerlendirmek için öncelikle döviz ve gayrimenkul piyasalarının durumunu iyi araştırmak gerekir. Herkes yatırım yaptığı aracın “en fazla kazandıran yatırım aracı” olmasını ister. Birikimini katlamak isteyip risk almaya hazır olanlar olabileceği gibi parasını değer kaybettirmeden güvenli bir yatırıma kanalize etmek isteyen kişilerde çıkabilir. Yatırımcılar gelir durumuna göre hareket ederse daha az riske girer. Risk almaktan çekinen ve kısa zamanda parasını sağlam bir şekilde değerlendirmek isteyenler için gayrimenkul daha az sürprizlere açık ve doğru bir seçim olur. Bu nedenle orta ve uzun vadede getiri tablolarına bakıldığında yatırımcılar için her zaman gayrimenkul yatırımlarının en güvenli liman olduğu görülmektedir. Elinde tasarrufu bulunanlar parasını enflasyonun olası etkilerinden koruyup nasıl değerlendirebileceğini bulmaya çalışmaktadır. Kısa dönemli yüksek faiz oranları veya döviz yatırımları daha çekici gibi görünse de, konut yatırımı uzun vadede daha çok kazandırmaya devam ediyor. 

Konut her zaman için en iyi yatırım aracı!


Geri Dön