26 / 04 / 2024

Tokat Kalesi restore edilecek

Tokat Kalesi restore edilecek

Tokat'ın sembolü tarihi "Tokat Kalesi" restore edilerek turizme kazandırılıyor... 120 iş günü içerisinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarında kalenin yıkılmak üzere olan surları elden ge&c



Tokat Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla ihalesi tamamlanan Tokat Kalesi'nin restorasyon çalışmalarına başlandı. 120 iş günü içerisinde tamamlanması planlanan restorasyon çalışmalarında kalenin yıkılmak üzere olan surları elden geçirilecek. Kalenin ana hatları ile ortaya çıkarılacağı çalışmalar ise en çok mahalle sakinlerini sevindirecek. Kaleden evlerinin çatılarına taş düşme tehlikesi ile yaşayan mahalle sakinleri restorasyonun tamamlanması ile birlikte rahat bir nefes alacak. Akgünlü İnşaat 20 kişilik bir ekiple çalışmalar devam ederken Şirket Yetkilisi Ali Akgünlü, Tokat'la birlikte 5'nci kale onarımı işi yaptıklarını söyledi. Akgünlü, bir bölümü yıkılan surları restore ederek canlandıracaklarını belirterek, "Kalenin çok önceden yıkılarak kaybolan bölümlerinde sur çalışması yapılmayacak. Kuruldan çıkan rapora göre çalışmalar yapıyoruz. Şuanda kaledeki slüeti sağlamlaştırarak korumaya alacağız. Bundan sonra tekrar proje çalışması yapılacak. Önce araştırma kazası yapılacak. Buralarda 3 kademe var. Oda girişlerinden kaleye çıkılıyor. Tonozlar var. Paranın yettiği yere kadar çalışmalar yapılacak. Şuandaki hedefimiz gelen parayla burayı bitirmek. Gelen para kale için çok az. Elimizdeki ödenekle burayı zor tamamlayacak gibiyiz" dedi.

TOKAT KALESİ

Tokat il merkezinin kuzeybatısında, yöreye hakim bir yükseklikte, kayalık alanda bulunan kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Danişmentli Melik Ahmet Gazi tarafından 1074 yılında ele geçirilen ve daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren Tokat Kalesi'nin Çardak-ı Bedevi denilen zindanında Bizans İmparatoru A.Diogenis başta olmak üzere birçok ünlü kişinin tutsak olduğundan kaynaklarda bahsediliyor.

Sabah Emlak


Geri Dön