29 / 03 / 2024

Konuta talep artıyor, fiyatlar yükseliyor!

Konuta talep artıyor, fiyatlar yükseliyor!

Koronavirüs sonrasında hayatın normale dönmesi ve ulaşımın açılmasıyla beraber özellikle yabancıya konut satışında ciddi artışlar yaşanabileceği düşünülüyor. Bu durumda da fiyatlarda rekor artış bekleniyor.



Gayrimenkul sektöründe Mart-Haziran ayları arası kısa süreli talep azalması yaşanması bekleniyor ancak orta ve uzun vade de gayrimenkul yatırımı değerini kaybetmeyecek. Bu dönem içerisinde 2.el piyasalarda yer yer oluşabilecek sert düşüşler büyük fırsatlara yol açacak, bu durumda konut fiyatlarının düşmesi beklenmiyor. 2019 yılında olduğu gibi bu yılda ikinci el konut satışları, ilk el konut satışlarına göre daha hareketli bir pazar haline gelecek. Ancak son 2 yıldır yeni proje üretilmemesi, konut stokların azalması ve 2020 yılında da teslim edilecek proje sayısındaki azalma ile bu trend tersine dönebilir ve birinci el yeni konut talebi tekrar artacak.

KONUT FİYATLARI ARTACAK

TCMB verileri değerlendirildiğinde 2010-2014 arası konut fiyatları yüzde 62 artarken aynı süreçte konut fiyatları enflasyondan arındırılırmış reel getirisi yüzde 38 oldu. 2015-2019 yıllarında ise konut fiyat endeksi yine yüzde 60 oranında artarken yıllık ortalama yüzde 5 kira ek geliri ile beraber son iki yıldır yüksek seyreden enflasyona rağmen konut yatırımı reel getirisi yüzde 10 olarak gerçekleşti. İnşaat maliyetlerinin artmaya devam etmesi ve stokların azalması ile birlikte önümüzdeki dönemde konut fiyatlarının artması bekleniyor. 

YABANCIYA SATIŞTA REKOR BEKLENİYOR

Biriken yabancı müşteri talebinin salgını sonrasında hayatının normale dönmesi ve ulaşımın açılmasıyla beraber özellikle yabancıya konut satışında ciddi artışlar yaşanabileceği düşünülüyor. Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak isteyen yabancıların sayısı artıyor. Türkiye'nin cari açığının kapanmasına sunduğu katkı için devletin yabancının konut edinimindeki teşvikleri genişletmesi ve yabancıya satışın döviz kazandırıcı hizmetler ticareti kapsamına alınması gerekliliği kaydedildi.

KORONA SONRASI BÜYÜK BEKLENTİ

Sekiz aydır bankaların konut kredisi faiz oranlarında çeşitli fırsatlar sunması konut kredisine olan talebi artırmıştı. Konut kredisi peşinat oranının yüzde 10'a düşürülmesiyle artan konut talepleri sonrasında uzmanlar, konut almak için doğru zaman olduğunu açıklamıştı. 

Konut fiyatlarında yaşanan artışın koronavirüs dolayısıyla talep yaşanacak kısa süreli azalma ile durması ve ilerleyen zamanlarda da yeniden birikmiş talebin ortaya çıkması ile daha çok artacağı düşünülüyor.

Ev almayı düşünenler dikkat! Fiyatlar artacak mı?

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ev fiyatlarını artırdı mı? 

İstanbul'da konut fiyatları arttı! 63 bin 759 konut satıldı!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön