19 / 04 / 2024

Konuta talep attı! Yeni dönem başladı!

Konuta talep attı! Yeni dönem başladı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut piyasası ve tüketici eğilimleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Yazıcı, ''Konut kredi rakamlarını düşürdüğünüz zaman konut sektöründe alım satım canlanıyor'' dedi.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı'nın konut piyasasına, gelişmelere ve tüketici eğilimlerine yönelik yazısı...

''Konut sektörü sadece rakamlardan ibaret bir sektör değil.  Konut kredi rakamlarını düşürdüğünüz zaman konut sektöründe alım satım canlanıyor. Yeni açıklanan, oldukça uygun kredi oranları sunan, kredi paketi ile konut satışlarında artış yaşanacaktır. 

Pandemi de daha çok bekle gör havası hakimdi, ancak geçen hafta kredi paketlerinin açıklanması ile hareketlenme başladı.  Dünden bu yana kredilerin devreye girmesi ile çok cazip alım koşulları oluştu, özellikle kirada olan ve oturmak için ev alma fırsat bekleyenlerin ciddi taleplerini görüyoruz. İstanbul’da özellikle deniz kıyısı evlerde kiralık fiyatları arttı, konut satışlarının da buna paralel artmasını bekliyoruz. Avantajlı kredilerinde yazlık satışlarına hareketlilik getirmesini bekliyoruz.

Henüz konut fiyatlarındaki artışları ölçmek mümkün değil,  ama bu hareketlilik bölgelere göre değişkenlik gösterse de %10-25 arası bir fiyat artışı yaşanacağı söylenebilir. Özellikle yabancıların alım yaptığı Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir civarında fiyatlarda gerileme yok, yer yer %7-10 artış görüyoruz. Bağdat Caddesi ve civarından satışlarda hız var ama fiyat artışı henüz rakam söylenecek seviyede değil. Önümüzdeki dönemde artış oranlarını daha sağlıklı göreceğiz.

Konutta tercihler nasıl değişecek onu düşünmeliyiz. Hayatımızı yavaşlattık. Balkonsuz evler, apartman görevlisinin olmadığı evlerde insanlar daha çok bunaldı. İnsanlar bunları sorgulamaya başlayacak diye düşünüyorum. Pandemi sürecinde özellikle evlerin tercih edilirliklerinde balkon ve bahçe kriterler olarak ön sıralara taşındı, artık aynı fiyatta iki evin balkonlu veya bahçe göreni daha tercih ediliyor, farkındalıklar değişti diyebiliriz.

Ofis sektöründe ise ihtiyaçlar azalacak, evden çalışma sürecek, fazlalaşacak diye konuşuluyor ancak ben buna katılmıyorum. Çok uzun vadede evden çalışma verimi düşürüyor. Ofis çalışmalarında şekilsel değişikliklere gidileceğini düşünüyorum. Parmak okuma yerine belki göz taraması, hijyen koşullarında değişiklik olacağını düşünüyorum. Kendimizi sorguladığımız yeni bir döneme gireceğimizi düşünüyorum.''

Konut fiyatlarını artıran fırsatçılara sert tepki!

Konut kredisi faizlerindeki indirim ev fiyatlarını artırdı mı?

İstanbul’da konut fiyatına yüzde 7, kiraya yüzde 5 zam!


Geri Dön