25 / 04 / 2024

Konutta altın oran!

Konutta altın oran!

Türkiye’de konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 20 yıl olarak hesaplandı. Ev alırken daha kısa sürede yatırımınızın geri dönüşünü sağlamak, daha çok kazanmak için bilmeniz gerekenler....



Türkiye’de herkes ev sahibi olmak istiyor.  Ancak ev sadece bir ihtiyaç değil aynı zamanda doğru kullanıldığında önemli bir yatırım aracıdır. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre, gayrimenkul Türkiye’de altından sonra en çok tercih edilen yatırım aracı. Ev satın almadan önce amacınız oturmak da olsa kiraya vermek de olsa evinizin ‘amortisman’ yani geri dönüş süresini doğru hesaplamanız gerekiyor. Ortalama 20 yıl olan amortisman süresi, yatırımcılar tarafından yüksek bulunuyor. Bu süre artabiliyor ya da azalabiliyor. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Yöneticisi Esra Neşeli, amortisman süresinin yatırım kararındaki önemini anlattı.

NASIL HESAPLANIR?

Esra Neşeli’nin verdiği bilgilere göre, amortisman süresi, gayrimenkul için yapılan yatırımın gayrimenkulden sağlanan kira geliri ile kaç yılda karşılandığını belirtiyor. Amortisman süresi, yatırım bedelinin yıllık kira gelirine bölünmesine göre hesaplanıyor. Örneğin, 500 bin liralık gayrimenkulün, aylık kira geliri 2 bin lira olursa bu süre 20.8 yıl olarak hesaplanıyor.

KİRASI NE KADAR?

Amortisman süresi, doğru bir yatırım yapılıp yapılmadığını gösterir. Amortisman süresi ne kadar uzunsa yatırımın geri dönüş süresi de o kadar yükseliyor. Amortisman ne kadar kısaysa yatırımın geri dönüş süresi o kadar kısa oluyor. Amortisman süresini etkileyen unsurların başında konut fiyatları ve aynı dönemdeki kira değerleri gelir. Örneğin, satış fiyatlarındaki artışın kira değerlerinde karşılığının tam olarak görülmemesi durumunda amortisman süresini yükseltiyor. Bu durum yatırım amaçlı gayrimenkul alımlarında kararı etkiliyor.

SÜRE NASIL AZALTILIR?

Amortisman süresi hesaplanırken kira artışı ya da satış fiyatındaki artış oranının ne olacağı değil yatırımın yapıldığı dönemdeki kira gelirinin ne olacağı ve yatırım bedeli dikkate alınır . Amorti süresi bölgesel olarak değişiklik gösteriyor. Bölgedeki değişen dinamikler de amorti süresine etki eder. Bölgeye yapılacak olan üst ölçek yatırımlar, arz-talep durumu, mevcut ve gelecek stok gibi dinamikler kira ve satış fiyatlarını etkiler. 

Örneğin, bölgedeki ulaşım imkanlarının çeşitlenmesi ile kira değerleri yükselip amorti süresi kısalabilir. Bölgedeki stokun artması ile kira fiyatlarında düşüş yaşanırsa da amorti süresi uzayabilir.

İstanbul,  İzmir  ve Ankara'da konut amortisman süresi ne kadar?

Türkiye'deki emlak yatırımlarında amortisman süresi 19,5 yıl!


Geri Dön