20 / 04 / 2024

Konutta bekle-gör dönemi bitti!

Konutta bekle-gör dönemi bitti!

Ekonomide yaşanan zor günlerin ardından Kasım ayı başında başlayıp yılsonuna kadar sürecek ÖTV ve KDV indirimleri canlanmaya neden oldu. İndirimden yaralanan gayrimenkul sektörünün temsilcileri, 22 günlük süreçte yaşanan hareketilik ve artan satışlardan memnun.



Ekonomideki durağanlık indirimlerle atlatıldı Ekonomide yaşanan bazı sıkıntıların ardından kasım ayı başında yılsonuna kadar sürecek ÖTV ve KDV indirimlerinin devreye girmesi, indirimlerden yararlanan gayrimenkul setörünü canlandırdı. Gayrimenkul sektörlerinin temsilcileri, indirimin devreye girmesinden bu yana geçen 22 günlük süreçte yaşanan hareketilik ve artan satışlardan memnun.

Konut satışları canlandı

Hürriyet'te yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 31 Aralık'a devam edecek indirimleri açıklamıştı. Bakan Albayrak yaptığı açıklamada 4 sektör ve 6 başlıkta indirimlerin olacağını söyleyip, “Gerek enflasyonla mücadeleye destek vermek, gerekse kurdaki etkiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için bazı düzenlemeleri hayata geçireceğiz. Alınan kararları 6 başlıkta topladık. Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim’de bitiyordu, yılsonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi uygulamasını da yılsonuna kadar devam ettiriyoruz. Üçüncü başlık da mobilya sektörü. Bu alanda KDV oranını yüzde 18’den 8’e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yılsonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Vatandaşlar ‘bekle gör’ pozisyonunda çıktı

Kararın açıklanmasının ardından 1 aya yakın süre geçeken indirim sağlanan sektörler de bu süreçten memnun kaldı. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, “KDV ve tapu harcı düzenlemelerine özel sektörün indirimleri de eklenince konut satışları bir hayli hareketlendi. Fırsatı gören vatandaş ‘bekle gör’ pozisyonunda çıkarak alım yapmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde ekim ayı verilerine göre konut satışlarında tüm zamanların rekoru kırıldı. Kasım ve aralık aylarında da hareketliliğin sürmesini bekliyoruz. Böylece 2018 yılının rekor satışla kapatılması bekleniyor” dedi.

 

Tapu harcı ve KDV indirimi rekor getirdi!

2018 Ekim'de 146 bin 536 konut satıldı!


Geri Dön