25 / 04 / 2024

Konutta dönüşümden 10 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak!

Konutta dönüşümden 10 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 9. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 



Türkiye'nin katma değerli üründe daha az enerji tüketip daha yüksek verimlilik sağlayabilmek için kat etmesi gereken ciddi bir mesafe olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, daha müreffeh bir topluma ulaşmak için açıkladıkları Milli Enerji ve Maden Politikası'nın arz güvenliği, yerlileşme ve öngörülebilir piyasalar olmak üzere üç ana sac ayağından oluştuğunu hatırlattı. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakan Albayrak, eylem planı kapsamındaki hedeflerde konut ve sanayinin önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti. Bu alanlarda her kesime iş düştüğünü dile getiren Albayrak, şöyle konuştu:

"Bugün somut bir şekilde bu alanları açıklayıp takipçisi olacağız. 2023'e kadar 1,7 milyon konutun dönüşümüyle 1 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak. Bu tasarruf, ısı yalıtımının 20 yıllık ömrünü dikkate aldığımızda 10 milyar dolara çıkıyor. Isı yalıtımı 20 yıllık ömrü içinde 5 yılda kendini amorti ediyor. Kalan 15 yılda vatandaşın cebine katkı yapan bir yatırımdan bahsediyoruz. Isı yalıtımı, ısınma faturasında yüzde 40'a kadar düşüş sağlıyor. Burada finansal kurumlarımızla, tüketici kredisi özelinde değil daha rekabetçi bir program ortaya koyacağız. Fatura tasarrufundan elde edilen gelirle taksitlerin ödenebileceği, düşük faizli bir model oluşturacağız." 

Bakan Albayrak, eylem planı kapsamındaki hedeflerin "düşük maliyet, yüksek rekabet gücü" fikriyle konulduğunu belirterek, bu hedeflerle konuttan sonra enerji tüketiminde yüzde 32 ile en büyük paya sahip sanayide de tasarrufun 10 milyar dolar seviyesine ulaşacağını dile getirdi. 


Geri Dön