19 / 04 / 2024

Konutta düşük faiz heyecanı!

Konutta düşük faiz heyecanı!

Konut kredi faizlerinin 0.99’a çekilmesi, bekleyen konut alıcısını harekete geçirdi.Sektör temsilcileri dün satış ofislerinde telefonların susmadığını belirtti...



Merkez Bankası'nın faiz hamlesinden sonra bankaların konut kredi faiz oranlarını yüzde 0.99'a indirmesi sektörde büyük heyecan yarattı. Uzun zamandır durgun bir dönemden geçen sektörde hareketlilik ilk günden başladı.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Konut kredi faiz oranının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi, vade süresinin de 10 yıldan 15 yıla çıkması bekle-gör durumdaki vatandaşı harekete geçirdi.  İlk günden satış ofislerine yoğun telefon geldiğini ifade eden sektör temsilcileri, hafta sonuna yoğun ziyaretçi bekliyor.

TELEFONLAR SUSMUYOR

Konutta düşük faiz heyecanı!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut kredi faizlerindeki indirimin sektöre canlılık getireceğini belirtti. İlk günden taleplerin geldiğini ifade eden Nazmi Durbakayım, "Telefonlarımız susmadı. Vatandaş faiz oranlarını ve fiyatları soruyor. Hafta sonu yoğun ziyaretçi olacağı kesin, biz Teknik Yapı olarak ciddi randevu aldık. Satış elemanları sayısını arttırdık. Beklediğimiz günler geldi. Bugünden sonra sektörde canlanma başladı" diye konuştu.

FİYAT AVANTAJI

Konutta düşük faiz heyecanı!

"Konuta talep buhar olmamıştı, bekliyordu" diye konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, şimdi o talebin satışa döneceğini söyledi. Şuan konut alıcısı için 2 büyük fırsat olduğunu belirten Yetgin, "Faizlerin yüzde 1’in altına inmesi önemli bir adım. Diğer fırsat ise fiyatlar. Çünkü bir yılda yüzde 50-70 maliyet artışı oldu ama bu artış satış fiyatlarına yansımadı. Şuan alıcı için fırsat döneminden geçiyoruz. Bundan sonra yapılacak projelerde bugünün fiyatlarını görmek mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı. 

YENİ KAMPANYA YOLDA SUNACAK 

Konutta düşük faiz heyecanı!

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankalarından gelen indirim hamlesine özel sektörün de destek vereceğini ifade etti. Faizleri 0.80’e çekmenin mümkün olduğunu söyleyen Elmas, bayram sonrasında özel sektörün de ek fırsatlar sunacağını belirtti. Düşük faiz fırsatı yanında 180 ay vadenin de önemli olduğunu ifade eden Elmas, "Bu adımla aylık 3-5 bin taksit ödeyecek ihtiyaç sahipleri ev sahibi olacak. Yılın ikinci yarısı daha hareketli geçecek ve ilk yarıdaki düşüşler telafi edilecek. Sektör olarak yılı yaklaşık 1 milyonluk konut satışı ile kapatırı" dedi.

500 BİNLİK EVDE 234 BİN TL FIRSAT

Konutta düşük faiz heyecanı!

Konut kredi faizindeki düşüşün sektöre hareketlilik getireceğini ifade eden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "500 bin liralık bir ev için çekilen 400 bin liralık bir konut kredisinde düne kadar yüzde 1.50 konut kredi faiz oranı ile 10 yıl vadede 464 bin lira faiz ödemesi oluyordu. Kamu bankalarının hamlesi ile bu yük 179 bin lira hafifledi. Aylık ödeme açısından 400 bin liralık bir konut kredisinde 10 yıl vadede daha önce 7 bin 207 TL aylık ödeme yapılırken, şimdi bu rakam 5 bin 711’liraya çekildi. Aylık 1.496 TL indirim yapılmış oldu. Tapu harcı ve KDV’de de teşvikler yıl sonuna kadar uzatıldı. 500 bin liralık bir evde bu iki teşvik dolayısıyla 55 bin liralık avantaj devam ediyor. Toplamda halihazırda vatandaşa 500 bin liralık bir ev aldığında 234 bin liralık fırsat oluşturulmuş durumda" şeklinde konuştu. Fırsatı gören alıcının ilk günden harekete geçtiğini söyleyen Timur, “Çağrı merkezlerimizde telefon trafiği yüzde 40 artmış durumda. Keza aldığımız form sayısında da aynı oranda artış söz konusu. Hafta sonu bu talebi daha iyi hissetmeye başlayacağız" ifadelerini kullandı. 

Konut kredisinde faizin yarısı cepte!
 


Geri Dön